Pogosto je um tisti, ki najprej kloni, ne telo

Pogosto je um tisti, ki najprej kloni, ne telo (foto: Pexels) Pexels
21. 3. 2022

Tekači pogosto povedo, da jim tek predstavlja rešitev – s pomočjo teka lažje razrešujejo težave, ubežijo negativnim mislim in premagujejo osebne demone.

To podpira tudi znanost:

Raziskava, objavljena v reviji Medicine and Science in Sports and Exercise, je pokazala, da celo 30 minut na tekalni stezi hitro izboljša posameznikovo razpoloženje.

Prav tako se to kaže v literaturi, v kateri najdemo obilico primerov, kjer tek predstavlja barometer za osebnostno rast, od knjige O čem govorim, ko govorim o teku Harukija Murakamija do knjige Running: A Love Story Jen A. Miller in knjige Running Ransom Road Caleba Daniloffa.

V veliko primerih pa je tek redkokdaj zgolj tek

In morda je prav to, in zato ravno ta preprostost pripomore k razreševanju težav.

Zato tek povezujemo z meditacijo, še posebej v zvezi s pozitivnimi učinki na psihično stanje posameznika.

Kombinacija teka in meditacije lahko izboljša tako vaš tek kot vaše psihično stanje.

  • Raziskava iz leta 2016, objavljena v reviji Translational Psychiatry, je pokazala, da meditacija skupaj s tekom ali hojo pri depresivnih posameznikih za 40 odstotkov zmanjša simptome depresije. Raziskava je še vedno v teku.

Pri vsem skupaj je ključno to, da meditacija in prakticiranje čuječnosti pomagata krepiti sposobnost osredotočanja, tek pa to še dodatno usmeri v pot, ki jo imate pred seboj, koliko kilometrov vam je še ostalo, če potrebujete vodo ali ne, v hladen vetrc, ki prihaja od reke ...

Pri meditaciji med tekom ni pravil, pravi učiteljica joge in izvajalka ajurvede Sarajean Rudman. Pravi, da lahko različne poti vodijo k istemu cilju: bodite prisotni v trenutku.

Vsak tekač na dolge proge vam bo povedal, da je vztrajnost pri maratonu bolj povezana s psihično pripravljenostjo kot pa s fizičnim treningom. Pogosto je prav um tisti, ki najprej kloni, ne telo.

Če nam uspe ohraniti miren um, bo tudi telo lahko nadaljevalo. Šele takrat vidimo, česa smo v resnici sposobni.
Če ste pripravljeni odložiti slušalke in se osredotočiti, je TU devet nasvetov, ki jih preizkusite že na naslednjem teku:
Prenesite si še brezplačno e-knjigo o teku.

V e-knjigi smo zbrali:

Osebne zgodbe za motivacijo, nasvete strokovnjakov o športni opremi in tehniki teka, tekaške programe za 3 različne razdalje, slastne recepte ter še mnogo malenkosti, ki vam bodo olajšale tek in vas pripeljale do boljših dosežkov.

Knjižico si lahko takoj prenesete TUKAJ.