Kje začeti, če se želite otresti slabe samopodobe?

Kje začeti, če se želite otresti slabe samopodobe? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2021

Prvi korak je najtežji - to drži tudi, ko želite ukrepati in izboljšati samopodobo. Če ne veste, kje začeti, vam dajemo nekaj dobrih iztočnic. 

Ne bo lahko, a če se lotite dela, si boste kmalu hvaležni. Kje začeti? 

Počnite kaj, kar vas veseli

Saj to že počnete, kajne? Od danes naprej to delajte pogosteje. Idealno bi bilo, če bi lahko vsak dan na urnik umestili vsaj nekaj časa zase. Lahko se odpravite na pijačo s prijatelji, si pripravite najljubšo sladico, berete, se sprostite v kopeli ... 

Počasi boste spoznali, da ne rabite imeti slabe vesti vsakokrat, ko počnete nekaj dobrega zase. Zato nikakor niste sebični, ravno nasprotno - če boste sami zadovoljni, srečni in zdravi, boste lahko pomagali drugim. 

Nehajte se opravičevati

Še vedno se opravičite, kadar bo krivda vaša, nehajte pa se opravičevati tudi za vse, za kar niste krivi sami ali kar ni v vaši moči. S tem se polnite z negativno energijo in svetu sporočate, da dvomite vase. 

Ker to verjetno delate tudi nezavedno, se ne bo lahko odvaditi. Začnite tako, da ob vsakem opravičilu razmislite, ali je res vaša naloga, da se opravičite. Če niste ničesar krivi, se zadržite (ali opomnite za naslednjič, če ste opravičilo že izrekli). 

Na novo zastavite cilje

Zakaj bi bilo to potrebno? Če imate slabo samopodobo, si verjetno postavljate previsoke cilje, ki jih ne dosežete in se zato počutite še slabše. S tem ne pomagate ne sebi ne ljudem okrog vas. 

Vzemite list papirja in nanj na novo zapišite, kaj želite doseči. Začnite s cilji, ki so dosegljivi v tem letu, šele potem se lotite dolgoročnejših. Spodaj zapišite načrt, kako boste do njih prišli. Že s tem boste ugotovili, ali ste si zastavili nekaj dosegljivega ali ne. 

Nagradite se ob dosežkih

Za ljudi s slabo samopodobo je značilno, da svoje dosežke prikrijejo in se z njimi ne hvalijo. Ne znajo sprejeti komplimentov in pohval, ki jim jih namenijo drugi, čeprav si jih zaslužijo. 

Uvedite novo pravilo: za vsak dosežek, velik ali majhen, se boste nagradili. Nagrade so lahko karkoli: izlet, nova stvar, kosilo v restavraciji ... Če boste dosledni, se boste počasi začeli zavedati, da morate biti v prvi vrsti vi sami ponosni na svoje delo, da boste lahko sprejemali odobravanja ostalih. 

Ustavite negativen glas

Vsi imamo v sebi glas, ki se oglasi tu in tam, ko ne vemo, kaj storiti, ko se znajdemo v nepredvidljivi situaciji, smo pred težko odločitvijo ali moramo narediti korak izven območja udobja. Razlika je v tem, ali vam glas govori, da ne boste zmogli, ali vas spodbuja. 

Glas je lahko tako močan, da vas zaustavi pred dobrimi priložnostmi, morda celo napredovanjem, ker se preveč bojite prevzeti nove zadolžitve. Lahko vas prikrajša za lepe trenutke, če npr. ne upate simpatije povabiti na zmenek, ali se ne udeležite izleta s prijatelji. 

Zato vsak dan in v vsaki situaciji skušajte utišati negativen glas in ga pretvorite v pozitivne spodbude.