Mag. psihosocialne pomoči Mikela Veren: "Dobro samopodobo imate takrat, ko bi šli sami s seboj na zmenek"

Mag. psihosocialne pomoči Mikela Veren: "Dobro samopodobo imate takrat, ko bi šli sami s seboj na zmenek" (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2021

Mikela Veren je magistra psihosocialne pomoči in diplomirana biopsihologinja. Ima svojo psihološko svetovalnico, v kateri se ukvarja s široko paleto težav in duševnih motenj, posebej jo zanima tesnoba, travme in žalovanje ob nenadni izgubi bližnje osebe. Tokrat nam bo svetovala o izboljšanju samopodobe. 

Začnimo s teorijo. Mikela razloži, da obstaja več tipov samopodobe: 

 • Najbolj značilna je telesna samopodoba, torej lastna predstava o našem telesu, ki je v tem (pred)poletnem času najbolj izražena.

 • Poznamo pa tudi družbeno samopodobo, torej predstave v povezavi z družino in odnosi v partnerstvu ter

 • operativno samopodobo, ki zavzema naše predstave o delovanju v šoli, službi, pri hobijih.

Kaj pa so, po Mikelinem mnenju, najpogostejši razlogi za slabo samopodobo? "Največkrat so to vzorci iz družine ali okolja, ki posamezniku usidrajo prepričanja o tem, da ni dovolj dober, lep, vitek ... Pri mlajših pa je zelo izrazita izpostavljenost »idealom« (ki to niso) na družbenih omrežjih in primerjanje z njimi."

Družbena omrežja imajo lahko na samopodobo tudi pozitiven vpliv, če so uporabljena v pravi smeri, pravi Mikela, ampak žal največkrat ni tako. "V veliki meri prikazujejo nerealne in nedosegljive telesne ideale, katerim so mladostniki nasploh bolj naklonjeni. Retuširane fotografije, prikazi nerealnih teles in dostopnost vsega ne koristi mladim in njihovi samopodobi, lahko se razvije tudi v druge duševne motnje (prehranske motnje, tesnobo, depresijo ...)."

Veliko težav s samopodobo, predvsem pred poletjem, imajo tudi odrasli, zato smo Mikelo vprašali, kdo se bolj obremenjuje s svojim videzom - ženske ali moški? 

Odgovor ni presenetljiv. Mikela potrdi, da so ženske veliko bolj obremenjene s telesno samopodobo kot moški, a to ne pomeni, da njim ni mar za svoj videz. Pred poletnimi temperaturami bi ženske rade nadoknadile vse, kar so pozimi lahko skrile, ali jim ni uspelo doseči pred tem: "... da le ne bi bilo videti tistega koščka celulita, trebuščka, nečvrste kože". Moškim nedosegljive ideale predstavljajo družbena omrežja in fitnesi, ki promovirajo izklesane trebušne mišice, močne roke in noge. "Raziskave kažejo, da je ravno pri mlajših moških z nizko samopodobo bolj izražena tudi depresivnost in tesnobnost," razloži Mikela, kar je naravnost zaskrbljujoče. 

Trenutno ni le poletje krivo, da več časa kot prej posvetimo ogledovanju v ogledalu in preučevanju vsake pikice na svojem telesu. Veliko škode so samopodobi v zadnjem letu naredili tudi sestanki preko spleta, ki so zaradi epidemije postali vsakodnevno opravilo. Povejte po pravici: koliko časa na sestanku preučujete sebe in koliko časa gledate ostale? Večina nas že v nekaj sekundah odkrije veliko pomanjkljivosti na sebi. Tudi za to ima Mikela pripravljen nasvet: 

"Na samolepilne listke si zapišite, kaj vam je na vas všeč in kaj vam je med pandemijo uspelo doseči. Izberite oblačilo, ki vam je ljubo, uredite si frizuro, se naličite, da boste v prvi meri všeč sami sebi. Ne osredotočajte se na ljudi na drugi strani kamere.

Dejstvo je, da vas imajo ljudje radi zaradi tega, kar nosite v srcu, ne pa zato, kakšni ste na izgled."
Profimedia

Ljubezen, odnosi in samopodoba 

Nismo se morali upreti, da Mikele v povezavi s samopodobo ne bi povprašali tudi o zaljubljenosti, simpatijah, zmenkih. Nenazadnje smo samozavestnejši v spletnih klepetalnicah, ki so zaradi epidemije doživele porast uporabnikov. Mikela v tem vidi nekaj pozitivnega: "Dejstvo je, da se v klepetalnicah sprva ne vidita, kar je lahko plus, saj sta osebi bolj osredotočeni na osebnostno privlačnost kot na telesno, kar lahko ugodno vpliva na samopodobo, tudi višjo samozavest, spontanost, igrivost." Seveda je tu še druga mračnejša plat. Ko podrsate po ekranu in s tem odločate, ali vam je nekdo všeč ali ne, spregledate vse dobre osebnostne lastnosti, saj (spet) prevlada videz. Poleg tega so informacije o osebi lahko lažne. 

Ko hodite na zmenke, premislite naslednje: "Bi si želeli biti v zvezi z nekom, pri komer boste trikrat premislili vsako besedo, preden jo izrečete? Potem pa vas vprašam še: ali mislite, da je vaša simpatija brez napak?" Tako boste imeli več poguma pristopiti do svoje simpatije in se hkrati osredotočili na to, kar zares šteje. Mikela še dodaja: "Mislim, da srčnost, odprtost, humor in spoštljivost nadomestijo vsako nepopolnost na telesu.

Dobro samopodobo imate takrat, ko bi šli sami s seboj na zmenek. (smeh)

Nikoli ne vemo, kako se druga oseba počuti in kako gleda nase. Dejstvo je, da nihče ni popoln in to je popolno za kreiranje zdrave, varne in ljubeče zveze."

Dobri in slabi nasveti za izboljšanje samopodobe

Preden se lotimo Mikelinih nasvetov za boljšo samopodobo in izpostavimo tiste, ki se jih nikakor ne držite, poglejmo, kaj lahko naredimo že sami. Prvi korak je, da ugotovite, na katerem področju zaznavate težave s samopodobo (preverite tipe samopodobe zgoraj). Če gre npr. za telesno samopodobo, Mikela svetuje "dnevnik oziroma zapis lastnosti, telesnih delov, ki so posamezniku všeč (raje kot osredotočanje na to, kar mu pri sebi ni všeč)".

Pomaga tudi pregled dosežkov iz preteklosti, meditacija, afirmacije in Mikeli ljub trening čuječnosti. Kdaj pa je težava prevelika in potrebujemo strokovno pomoč? "Takrat, ko se skrb zase prevesi v doseganje vedno višjih ciljev za podobnost nekim napačnim idealom, ali pa ko strah in bolečina postaneta neobvladljiva v vsakdanu, ste preobremenjeni z mislimi, dejanji (npr. vsakodnevno tehtanje, točna odmera kalorij, samokaznovanje ...)."

Mikela je strnila nekaj najpomembnejših nasvetov za dobro samopodobo: 

 • Začrtajte si ZDRAVE cilje, ki se osredotočajo na skrb zase.
 • Uporabljajte pozitivni samogovor.
 • Izogibajte se negativnežem v življenju.
 • Poskušajte nove stvari kljub strahu, da vam ne bi uspelo.
 • Ne primerjajte se z drugimi.

S tem, ko se sprejmete takšni kot ste, začnete verjeti vase, kar se bo pokazalo z napredkom v vseh življenjskih situacijah (služba, partnerstvo, prijateljstvo, telesno sprejemanje). Vzemite si čas zase, za kvalitetno preživljanje časa s samim s seboj, s knjigo, meditacijo, sproščanjem, sprehodom. Nato pa si upajte storiti nekaj, kar si še nikoli niste. Uspeh zagotovljen.

Najslabši nasveti, ki jih lahko dobite ali daste nekomu s slabo samopodobo, pa so naslednji: 

 • Pojdi v fitnes.
 • Jej zdravo in se ne prekrši.
 • Samo eno leto zdrži, pa boš kot tista z Instagrama. 
 • Če boš shujšala, boš prej našla partnerja.

"NIKOLI se ne oklepajte takšnih fraz," poudarja Mikela. 

Mikela Veren osebni arhiv

Na kratko o Mikeli Veren
Je mag. psihosocialne pomoči in dipl. biopsihologinja. Opravila je tečaj pozitivne psihologije na Univerzi Chapel Hill North Carolina in je Access Bars praktik. V svoji psihološki svetovalnici inmind.si nudi zasebna in skupinska svetovanja, ki pokrivajo široko paleto težav. Tako želim razbijati mite o duševnem zdravju in zmanjšati stigme. Njena svetovanja so drugačna: obkroža jih varen in sproščen odnos, veliko čuječnosti, aktivnosti in dobre volje, k temu pa pripomore njena empatičnost, karizma in nalezljiva primorska energija. 

Kontaktirate jo lahko tukaj: http://inmind.si/ ali https://www.instagram.com/inmind.si/
Pripravila: Anja Horjak