7 tehnik čuječnosti (za zaposlene ljudi)

7 tehnik čuječnosti (za zaposlene ljudi) (foto: pixabay) pixabay
14. 2. 2020

Ali se kdaj počutite, kot da bi lahko bili srečni, če bi stvari bile samo malo drugačne? Veste, da je biti srečen zelo pomembno, vendar to kar naprej odlagate, ker nikoli ni dovolj časa, da bi na prvo mesto postavili svoje notranje zadovoljstvo.

»Do sreče ne vodi nobena pot. Sreča je pot.« Thich Nhat Hanh

Veste, da bi vam lahko pomagala meditacija, vendar si ne morete niti predstavljati, kdaj v dnevu bi si lahko vzeli čas, da bi samo sedeli in meditirali.

V idealnem svetu bi vsak dan načrtovali trenutke, v katerih bi poskrbeli za svoje zdravje, ker je to izjemnega pomena. Toda kljub naši želji, da bi se to zgodilo, dnevi tečejo mimo, ker smo ves čas zaposleni z drugimi stvarmi.

Res je, da je meditacija ključ do boljšega počutja, vendar ni edini ključ. Namesto meditacije, pri kateri sedimo v tišini, se lahko odločimo za meditacijo, medtem ko počnemo nekaj drugega. Na ta način lahko delamo na tem, da smo bolj srečni, in hkrati še vedno naredimo vse, kar moramo narediti. To se imenuje čuječnost.

Ne glede na to, ali ste preveč zaposleni za meditiranje ali pa zgolj iščete alternativo, vam lahko naslednje tehnike pomagajo pri bolj čuječem življenju, ne da bi vam bilo za to treba nameniti dodaten čas v dnevu. 

Čuječnost med hojo

Hoja je eden izmed najbolj sproščujočih načinov telovadbe. Toda sprehod si lahko hitro pokvarite, če se med njim zapletete v negativne misli.

Namesto tega se med sprehodom osredotočite na stvari okrog sebe. Vklopite vseh pet čutov. Opazujte barve in oblike okrog sebe. Poslušajte zvoke. Vonjajte. Dotaknite se drevesa, trave, ograje ali stavbe. Osredotočite se lahko tudi na občutek premikanja nog in rok. 

Čuječnost med jedjo

unsplash


Čuječe uživanje hrane je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo tako za um kot za telo. Ko jemo čuječe, se bolj zavedamo hrane.

Zato si vzemite čas in se osredotočite na hrano. Opazujte, kako je postavljena na krožniku, iz katerih sestavin je narejena in kakšnih barv je. Povonjajte jo. Žvečite počasi in uživajte v okušanju.

Stojite v vrsti? Izkoristite čas za meditacijo!

Če že tako ali tako stojite in ne počnete ničesar, ta čas izkoristite za meditacijo. Zaprite oči in se osredotočite na svoje dihanje.

Če se med ljudmi ne počutite udobno z zaprtimi očmi, se zastrmite v steno ali nekaj drugega in se spet osredotočite na dihanje. To je odličen način, kako lahko čas, ki bi ga sicer zapravili, izkoristite za nekaj dobrega.

Telovadite z umom in telesom

Pogosto med telovadbo naše misli drvijo sto kilometrov na uro. To je velika napaka.

Fizično vadbo lahko izkoristite tudi za treniranje uma. Vse, kar morate storiti, je, da se med vadbo osredotočite na svoje telo. To boste še lažje storili, če boste izbrali oblike vadbe, ki so namenjene prav temu, na primer joga, čigong ali tajči.

Dejansko glejte televizijo

Kako pogosto imate prižgano televizijo, ne da bi jo v resnici gledali, medtem ko razmišljate, kaj boste pripravili za večerjo ali kaj morate jutri narediti v službi?

To ustvari prepad med resničnostjo in tem, kar se dogaja v vašem umu. In to škodi vašemu zdravju. Ko gledate televizijo, se zato odločite, da boste res gledali neko oddajo ali film. Ko ga je konec, pa televizijo ugasnite.

Resnično poslušajte

profimedia

Vsi imamo radi ljudi, ki nas pozorno poslušajo. Tudi poslušanje je lahko oblika čuječnosti, če vso svojo pozornost resnično namenimo osebi, ki govori.

Medtem ko jo poslušate, ne sodite tega, kar govori, in ne skrbite, kaj boste povedali nazaj; preprosto se osredotočite na njene besede in glas.

Med delom res delajte

Če smo res iskreni, se v službi večinoma ne osredotočamo stoodstotno na delo, razen če poleg nas ne stoji šef. Namesto tega razmišljamo, kako bi radi odšli iz pisarne, bili doma in se zabavali.

Toda to, da sanjarimo o tem, da ne bi delali, medtem ko smo v službi, nas dela nesrečne. Ko se stoodstotno osredotočimo na delo, ki ga v tistem trenutku opravljamo, začnemo dejansko uživati v njem.

Ko pišete, zato res pišite. Ko prodajate, res prodajajte. Ko poslušate jezno stranko, jo res poslušajte. To sem vam ne bo več zdelo kot opravilo, ampak bo to za vas postala izkušnja čuječnosti.

Za čuječnost vam ni treba nameniti dodatnega časa v dnevu. Čuječi ste lahko tudi, medtem ko počnete stvari, ki jih tako ali tako morate narediti. Tako lahko postanete bolj srečni in zdravi, ne da bi izgubili dragocen čas.

Povzeto po Tiny Buddha

Poglejte si še: