Napadajo vse živo, od solat do korenja: 7 trikov, kako se na vrtu znebiti nadležnih polžev

24. 5. 2024
Deli
Napadajo vse živo, od solat do korenja: 7 trikov, kako se na vrtu znebiti nadležnih polžev (foto: Profimedia)
Profimedia

Huh, kako nadležni znajo biti! Toda ali ste vedeli, da se jih je precej preprosto znebiti?

Največ škode na vrtovih in poljih naredijo polži, predvsem tisti brez hišice – pri nas sta to veliki rdeči lazar in portugalski lazar. Polži se najraje prehranjujejo z rastlinami in deli rastlin, tako s svežimi kot z odmrlimi. Nekateri lahko v 24 urah pojedo celo od 5 do 50 odstotkov svoje teže.

Še posebej imajo radi rastline, ki so močno pognojene z dušikom, poroča Dom in vrt. Na vrtu največkrat napadejo kapusnice, solatnice, korenje, fižol, grah in špinačo, pred njimi pa niso varni niti gomolji krompirja in pese. Nehote jih na vrt privabimo tudi s pretirano uporabo zaščitnih sredstev, ki uničujejo njihove naravne sovražnike.

1. Posadite rastline, ki se jih izogibajo

Seveda polži ne marajo vseh rastlin, nekaterim se celo v širokem loku izogibajo, zato je priporočljivo, da nekaj teh zasadimo med gredice ali okoli njih. Med rastline, ki odganjajo polže z vrta, spadajo vrtna črnika, kalifornijski mak, kapucinke, ognjič, grenik, napihnjena mrežica in grobeljnik, za polže neprijetne rastline pa so tudi čebula, česen, timijan, žajbelj, rožmarin, pelin … Z vonjem jih odganjajo še praprot, bezeg, vratič, rman in preslica, ki jih lahko nasujemo med zasaditve.

Profimedia

2. Preglejte zastirke

Žal se polži zelo radi skrijejo pod zastirke (pokošeni travni ostanki ali slama, s katerimi prekrivamo gredice), ki sicer preprečujejo izhlapevanje vlage iz tal. V tem primeru moramo redno preverjati dogajanje pod zastirko in po potrebi polže sproti odstranjevati. Dobro je tudi, da so rastline posajene nekoliko redkeje, saj tako omogočimo lažje kroženje zraka.

3. Nastavite pasti

Vabe ali pasti polžem nastavimo zato, da se na tem mestu ponoči, ko pokukajo iz skrivališč, zberejo in jih zjutraj le poberemo ter odnesemo drugam. Kot vabe lahko malce stran od vrta nastavimo kupe pokošene trave, vlažne krpe, vlažen časopisni papir, ostanke rastlin, na krhlje narezano jabolko ali rezine surovega krompirja, ki jih imajo polži radi.

Nekateri pravijo, da pomaga tudi pivo. Nalijemo ga v lonček, tega pa zakopljemo ob rob gredic. Polže pivo privabi, padejo v lonček in se utopijo. V lonček ali kozarec, ki ga zakopljemo ali položimo vodoravno, lahko natresemo tudi grobo mleto koruzno moko.

4. Naredite prepreko

Polžem lahko tudi mehansko preprečimo, da pridejo do naših vrtnin. Okoli gredic na primer lahko za širino dlani nasujemo material, katerega bodo težje preplezali, na primer jajčne lupine, žagovino, lesni pepel, apneno in kameno moko, oster pesek, borove iglice, kavno usedlino …

5. Grede postavite višje

Eden izmed načinov je tudi vrtnarjenje na dvignjenih gredicah, ki so nekoliko težje dostopne.

Profimedia

6. Rastline poljite s turško kavo

Nekateri pravijo, da lahko polže odženemo tudi tako, da skuhamo močno turško kavo, jo razredčimo v vodo v razmerju 1:10 in mešanico poškropimo po ogroženih rastlinah in predelih.

7. Naj jih pojejo živali

Med naravne sovražnike polžev uvrščamo race, sploh domače, muškatne, pekinške in indijske. Zavzeti vrtičkarji pa trdijo, da so se ob nakupu race ali dveh zavedno znebili te težke nadloge na vrtu, ki nam znajo uničiti ves pridelek. Pomagajo lahko tudi domače kokoši, ki se hranijo s polžjimi jajci, izleženimi v zemljo.

Vir: Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič