11 načinov, kako s spremembo mišljenja izboljšati zdravje in počutje

11 načinov, kako s spremembo mišljenja izboljšati zdravje in počutje (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2019

Vsako dejanje se začne v glavi. Misel traja le nekaj sekund, pa vendar je ta odločilnega pomena za vse naše akcije. Če spremenimo tok naših misli, lahko bistveno izboljšamo svoje zdravje! Preberite si 11 primerov in se podajte v akcijo!

1. Nehajte se prepričevati, da 'počitnice lahko počakajo'

Pogosto smo tako zaposleni in zaverovani v delo, da povsem pozabimo na to, da naše telo potrebuje počitek! Ne vzamemo si časa zase.

Nedavna študija je razkrila, da ljudje, ki si ne privoščijo počitnic niso tako produktivni kot tisti, ki si kdaj pa kdaj vzamejo dela prost dan. Vsi imamo pravico do občasne bolniške, če ne gre drugače.

Prevelika zaposlenost in premalo časa za počitek privedejo do težav z metabolizmom, ki se navezujejo na razvoj sladkorne bolezni tipa 2, težav s srcem ter do večjega tveganja za kap.

2. Opazujte svoje dihanje

Ko se osredotočite na dihanje, boste umirili srčni utrip in uravnali krvni pritisk, zmanjšali stres in izboljšali imunski sistem, pravi nedavna raziskava.

Ključ je v tem, da se popolnoma skoncentrirate na dihanje, ki ga sicer že tako ali tako nezavedno izvajate, in se mu s katero izmed preprostih dihalnih tehnik še bolj posvetite.

Če boste ZARES zavestno dihali, ne boste imeli časa in prostora za razglabljanje o vseh težavah, ki vam maltretirajo um. 

3. Spremenite perspektivo glede preživljanja časa v naravi

Vsi vemo, da se že po kratkem sprehodu v naravi počutimo boljše. Zakaj se ne bi tega redno posluževali? Ne potrebujete ogromno časa niti posebne opreme – samo voljo, da greste ven in zadihate s polnimi pljuči.

Sodeč po nedavni raziskavi že nekaj ur na teden, preživetih zunaj na svežem zraku, blagodejno vpliva na naše mentalno in fizično zdravje. Vkomponirajte torej sprehode v svoj vsakdan ali pa se vsaj za vikend odpravite na daljši pohod, kolesarjenje ... možnosti je nešteto.

Preberite: Kako zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti

4. Pot pod noge!

Hoja ima številne pozitivne učinke na zdravje – že 10.000 korakov na dan po številnih raziskavah uspešno odpravlja blažjo depresijo! Poleg tega hoja povečuje zdravje možganov.

Ko vas naslednjič zamika, da bi se v bližnjo trgovino, na pošto ali v knjižnico odpeljali z avtom, se ustavite, odložite avtomobilske ključe in se prepričajte, da je bolj koristno, če greste peš.

Poskusite čim več hoditi vsak dan – na delo, med odmorom za kosilo ali pa zvečer (namesto, da prižgete televizijo).

Več: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan

5. Načrtujte čas za druženje

Kadar se družimo s prijatelji in bližnjimi, postanemo razbremenjeni in dobre volje. Druženje zmanjšuje tveganje za nastanek kognitivnih bolezni, anksioznosti in depresije.

Načrtujte zmenke s prijatelji, sodelavci in kolegi - četudi ste vsi v pomanjkanju časa, poskrbite, da vsaj nekajkrat na teden doživite sproščen klepet z nekom, ob katerem se čudovito počutite.

Osamljenost, ki jo rojeva deloholičarstvo za zaprtimi vrati pisarne, je strup za zdravje. Če vam kronično primankjuje časa, združite točko 3 ali 4.

6. Prilagodite svoj način reagiranja

Sami vplivamo na to, čemu namenjamo pozornost, in za koliko časa. Če nam nekaj ni všeč, se pogosto predolgo pritožujemo in stvari nikakor ne moremo spustiti. To še povečuje stres, ki se že tako ali tako kopiči v nas.

Naslednjič, ko boste v situaciji, ki vam ni po godu, se poskusite pomiriti in jo predelati v nekaj minutah, nato pa se osredotočite na nekaj drugega - lepšega.

7. Sprejmite odločitev, da boste delali manj

Nova raziskava je odkrila, da zmanjšanje dela za le nekaj ur na teden izredno ugodno vpliva na znižanje tveganja za srčno kap.

Naslednjič, ko vas prosijo, da spet oddelate vse tiste nadure ali ostanete v službi do pozne noči, pomislite najprej na svoje zdravje. Vsak ima kdaj pa kdaj pravico reči ne. Nobena kariera ni vredna vaše prezgodnje smrti!

8. Ne izpuščajte kosila

Kaj je lepšega kot kratek odmik od dela med odmorom za kosilo! Pogosto delamo tudi v tem, z razlogom odrejenim, času, saj imamo občutek, da bomo tako bolj produktivni ali da bomo morda lahko celo hitreje končali z delovnim dnem. Toda na dolgi rok si škodujemo, saj na ta način rušimo naš prehranjevalni ritem.

Če cel dan nič ne pojemo, zvečer izkušamo volčjo lakoto, ki nas prisili v to, da – ko vendarle pridemo do hrane – jemo prehitro in preveč. To pa se kaj hitro pozna tudi na telesni teži, na povišanem holesterolu in tako naprej.

9. Odkri(va)jte, kaj je vaše poslanstvo

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki se ravnajo in živijo v skladu s svojim poslanstvom in se zavedajo, zakaj so tukaj, veliko bolj srečni, kar se seveda odraža tudi na njihovem zdravju.

Če niste med srečneži, ki že celo življenje zasledujejo svoj mladostni cilj, je zdaj skrajni čas, da se začnete bolj posvečati sami sebi in odkrivati, kaj je tisto, kar v vas zbuja veselje oziroma kar bi lahko bilo vaše poslanstvo.

10. Poskusite se več smejati

Smeh je čudovito naravno zdravilo! Če na vse gledate preveč resno, boste še bolj pod stresom, kot če se naučite na situacijo pogledati z distance in v njej morda celo najti nekaj humorja.

Težko se boste smejali, če ste venomer sami, zato uvedite nujne smejalne ukrepe:

  • pokličite prijatelje in organizirajte zabavno noč
  • poglejte si kako komedijo
  • poslušajte glasbo s komičnimi besedili
  • preberite komičen strip
  • zavrtite si youtube video, ki vas spravi v smeh

… karkoli, samo da se sprostite.

11. Pustite umu, da začne sprejemati in odpuščati

Včasih smo predolgo ujeti v določeno razpoloženje ali miselnost. Um nenehno ustvarja nove zgodbice in nas utruja.

Čas je, da se naučite odnehati. Da pustite stvari, ki so že minile tam, kamor spadajo: v preteklosti. Vsa ta prtljaga, ki jo vlečete za sabo, vas upočasnjuje. Odvrzite jo! Lahko ste svobodni, če se tako odločite.

Preberite še:

Vir: Psychology today