14 načinov za preganjanje stresa v tem nenavadnem obdobju

14 načinov za preganjanje stresa v tem nenavadnem obdobju (foto: profimedia) profimedia
1. 11. 2020

Ni enega načina, ki bi pregnal stres pri vseh, zato smo jih zbrali kar 14, med katerimi boste zagotovo našli kaj, kar vam ustreza. 

Pomembno je, da se sproti znebite stresa, ki vam ga prinese vsak dan, saj je sedaj še toliko večji, ker se soočamo z nenavadno situacijo koronavirusa. Zagotovo vam ne bo ustrezalo vse našteto, morda pa najdete kaj, kar vam bo pisano na kožo: 

1. Zapisujte svoje občutke v dnevnik. Najbolje, da to počnete zvečer in prelijete na papir vse skrbi in misli, ki bi vam lahko kratile spanec. Ko veste, da so na varnem, boste lažje zaspali. 

2. Poskusite z dihalnimi vajami, s katerimi boste telesu privoščili tudi nekaj globokih in počasnih  vdihov.

3. Soočite se s svojimi strahovi. To vas bo prisililo, da ugotovite, česa se pravzaprav bojite. Razdelajte svoj strah na več manjših delov, ki ne bodo več tako strašni. 

4. Vsak dan se opomnite, da je to, kar čutite, popolnoma normalno. Niste sami in niste edini, ki se počuti tako. 

5. Čimbolj se oddaljite od negativne energije. Bodite pozorni na to, kar vas spravi v slabo voljo in skušajte odstraniti te dejavnike. Obdajte se z ljudmi, ki jih imate radi in jim zaupate. 

6. Ko ste jezni, žalostni in slabe volje, ne ukrepajte takoj. Pustite si nekaj časa za ohladitev in razmislek, saj boste tako sprejeli veliko boljšo odločitev. 

7. Gibajte se. Zastavite si cilj, da se čisto vsak dan razmigate, pa naj bo to zahtevna vadba ali sproščen sprehod. Telo in um vam bosta hvaležna, poleg tega boste sprostili hormone sreče. 

8. Opomnite se, da ste prestali že zelo težke situacije in se po njih spet pobrali. Ustvarite svojo podporno skupino, v kateri se boste opominjali, kaj vse ste že dosegli in da boste zmogli rešiti tudi trenutne težave. 

9. Zapišite na list papirja svoja najmočnejša prepričanja in najpomembnejše vrednote. Naj vas vodijo skozi težke situacije. 

10. Preverite, ali vam dodaten stres povzroča notranji glas, ki šepeta negativne stvari. Trudite se ga spremeniti v pozitiven glas. 

11. Privoščite si nekaj za razvajanje - lahko je malenkost ali večja stvar. Karkoli, kar vas sprosti in dovoli mislim, da za nekaj časa odplavajo. 

12. Postavite se v čevlje nekoga drugega. Kako je videti problem z njegovega stališča? Morda boste potem bolje razumeli, zakaj je nekdo jezen, zmeden ...

13. Odpravite se v naravo in opazujte. Opazite živali, njihovo oglašanje, šelestenje listov, čudovit sončni zahod, ki obarva nebo ...

14. NE POZABITE, DA STE SAMO ČLOVEK. Niste popolni. Padate in rastete, učite se in učite druge. Dovolite si delati napake, imeti slab dan, iskati pomoč pri prijatelju.