5 nasvetov za premagovanje utrujenosti

5 nasvetov za premagovanje utrujenosti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 9. 2014

Z osredotočanjem na pet osnovnih potreb se poslovite od utrujenosti. Tako boste imeli dovolj časa za tisto, v čemer uživate.

Razmislite, kaj vam daje energijo?

1. Aktivnost

Kdaj ste nazadnje uživali v kakšni telesni dejavnosti?

Gibanje je najboljše zdravilo in to je danes tudi znanstveno dokazano. Joga pomaga pri glavobolu, plavanje pri bolečinah v hrbtenici, hoja je dobra za srce. Poleg tega, da dobro deluje na naše telo in zdravje, pa se ob telesni dejavnosti osvobodimo tudi stresa in napolnimo z energijo.

Zato športno dejavnost uvrstite v svoj tedenski urnik, vsakokrat ob istem času.

2. Prehrana

Hrano in pijačo, ki vam dajeta le kratkotrajno energijo, nadomestite z živili, ki dajejo energijo za na dolge proge.

Razmislite tudi o tem, kako stresno je vaše življenje. Ali ste ne glede na trenutne okoliščine srečni in sproščeni, ali pa ste napeti in žalostni?

Pravilna prehrana je prav tako odločilni gradnik zmogljivih možganov. Preverite, katera živila je dobro uvrstiti v jedilnik - Hrana za sice celice.

3. Um

Če k nekemu problemu ali nalogi pristopamo kronično utrujeni ali pod stresom, nam bo ta povzročil veliko skrbi in gub, medtem ko bodo občutki sreče in umirjenosti naše telo polnili z energijo.

Preden se česa lotite, si vzemite nekaj minut za umiritev: zaprite oči, dihajte in ne razmišljajte o ničemer.

Če uma kljub vsemu ne morete docela izprazniti, naj bodo vaše misli vsaj pozitivne. Kdaj ste nazadnje razmišljali o povezanosti z lastnim telesom? Ali opazite, kateri materiali božajo vaše telo, kateri vonji dvignejo vaše razpoloženje?

4. Čutnost

Svežina naših dejanj je bistveno odvisna od čutečega doživljanja našega lastnega telesa in teles drugih.

Obdajte se z drobnimi stvarmi, ki vas stimulirajo in osrečujejo. Če je to vonj po vanilji, za dobro jutro popijte skodelico zelenega čaja z aromo vanilje.

Življenje napolnite s prijatelji, konjički, družino, potovanji in molitvijo. V roke vzemite fotoaparat, zajahajte kolo, posvetite dan varstvu prijateljičinega otroka, skuhajte okusno večerjo in povabite koga, da se vam pridruži.

Kadarkoli in kjerkoli boste našli košček neba, ki vas bo polnil z energijo, se za trenutek ustavite.

Poskusite z zapisovanjem najglobljih čustev in najbolj skritih misli. Ni vam treba pisati klasičnega dnevnika; njegove strani lahko odprete le enkrat na mesec, ko zapišete stavek ali dva, kakšno pozitivno misel ali pesem, ki se vam vrti po glavi ...

5. Duhovnost

Nekateri se posvečajo tihi meditaciji, drugi meditirajo o določeni podobi, tretji imajo posebne molitve, spet drugi razvijajo odlike, nekateri so pozorni na dihanje.

Bistvo vsega tega pa je očiščenje srca in uma. Tako zares zagledamo svojo podobo in vidimo, kdo smo. To je namen meditacije in molitev, to je namen duhovnosti.

In potem se lahko posvetimo predstavam, željam, hrepenenjem... ki nas napolnijo z energijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri