6 pomembnih vprašanj, ki si jih moramo zastaviti o prihodnosti po COVID-19

6 pomembnih vprašanj, ki si jih moramo zastaviti o prihodnosti po COVID-19 (foto: profimedia) profimedia
12. 12. 2020

Trenutno smo lahko hvaležni za vsak nov dan in se skušamo počasi prebiti iz tedna v teden. Kaj pa, ko omejitev ne bo in se bomo lahko vrnili v star način življenja? Bo kaj drugače?

Če ste bili prisiljeni ostati doma, ste v času samoizolacije verjetno prišli do nenavadnih spoznanj. Na primer, da se tudi nujni sestanki lahko opravijo od doma in da se z nekaj vaje in dobro premišljenim urnikom lahko uskladi tako delo od doma kot šolanje na domu. Pa tudi, kako hvaležni smo lahko že za sprehod in kavo s prijateljem. 

Zagotovo želite, da bi spoznanja pozitivno vplivala na prihodnost, ki nas čaka po virusu in da nanje ne bi kar tako pozabili. Odgovorite si na nekaj vprašanj, ki vam bodo pri tem pomagala. 

Se bomo naučili živeti v sedanjem trenutku? 

Kolikokrat ste s prijateljem sedeli v kavarni in ob pogovoru hkrati preverjali, kaj vas čaka jutri, odgovorili na sporočilo in preverili družbena omrežja? Ali pa se odpravili na koncert in ga gledali skozi ekran telefona, namesto da bi se sprostili in uživali? 

Morda se bomo naučili biti prisotni v trenutkih in jih s tem doživljali intenzivneje kot do sedaj. 

Bo družina na vrhu prioritet?

Mnogo ljudi je med samoizolacijo ločenih od staršev, starih staršev, bratov, sester, stricev, tet … In vse bi dali, da bi jih kmalu lahko videli ter močno objeli. 

Zakaj to že prej ni bilo tako visoko na našem seznamu prioritet? Si boste v prihodnosti večkrat vzeli čas za družino?

Se bomo naučili ceniti napredek družbe?

Čeprav smo bili v teh tednih ločeni, je vseeno vsak moral prispevati svoj del k preprečevanju povečevanja okužbe. Skupaj smo uspeli omejiti virus in preprečiti katastrofo. Bomo končno cenili napredek, ki je odvisen od vseh nas in smo ga očitno zmožni doseči?

Ko se boste naslednjič pritoževali, da z lokalno akcijo pobiranja smeti ali drugo manjšo dejavnostjo ne morete ničesar narediti, se spomnite, kako malo je potrebno, da naredimo korak naprej. 

Bomo rešili planet?

Zemlja nam je v nekaj tednih pokazala, kaj vse lahko dosežemo, če vsak skuša prispevati droben del k ohranjanju okolja. Reke so se očistile in ponekod so prvič po dolgih letih videli dno struge. Satelitske slike so pokazale, kako čistejši zrak dihamo. Javne kraje so zavzele divje živali in vsi smo občudovali slike največjih svetovnih turističnih točk, ki so samevale. 

Boste v prihodnje sprejeli kakšen ukrep za varovanje okolja? Že zavračanje paničnega nakupovanja in kopičenja hrane ter s tem embalaže, je lahko eden izmed njih. 

Bo prešel altruizem v človeško naravo?

Kmalu po razglasitvi epidemije je bilo jasno, da si bomo morali med seboj pomagati. Kolikor pač zmoremo. Znani kuharji so tako povsem brezplačno pripravljali obroke za skupine ljudi, ki so bile zaradi svojega dela najbolj izpostavljene tveganju. Ustvarile so se različne spletne strani za pomoč kmetom s kupovanjem njihovih izdelkov, blagovno menjavo in nudenje svojega znanja. Starejši učenci so prostovoljno pomagali mlajšim pri razlagi snovi. 

Ko si z denarjem nismo morali kupiti svobode, zdravja in časa z bližnjimi smo končno odkrili, koliko šteje nesebična (brezplačna) pomoč, in da si je zanjo vredno vzeti čas. 

Se bom spremenil/a jaz kot oseba?

To pa je povsem odvisno od vas. Ne glede na to, kaj dobrega ste počeli že pred virusom, vedno lahko storite še kaj več. Lahko ste hvaležni za majhne stvari, lahko odložite telefon ob pogovoru s prijateljem. Lahko večkrat obiščete mamo in pomagate babici. 

Lahko, samo če ste se iz te izkušnje pripravljeni česa naučiti in zrasti.