6 razlogov zakaj ljudje v Hong Kongu živijo najdlje na svetu

6 razlogov zakaj ljudje v Hong Kongu živijo najdlje na svetu (foto: profimedia) profimedia
21. 12. 2019

Prebivalci mestne deloma otoške države Hong Kong, ki sicer spada pod Kitajsko, doživijo v povprečju najvišjo starost od vseh držav na svetu. Moški živijo v povprečju do 81,8 leta, ženske pa do 87,6 leta, kar je v obeh kategorijah najdlje na svetu. Za vas smo pogledali, kateri so razlogi za dolgo življenje ljudi iz velemesta s približno 7,5 milijona prebivalcev.

1. Hrana

Seveda prevladuje azijsko-kitajska hrana, ki je bolj zdrava od evropske. Kitajci na primer pojejo dvakrat več zelenjave kot Evropejci, kruha pa praktično ne jedo. Hong Kong slovi tudi kot mesto z najboljšo hitro ulično poceni hrano na svetu. Sestavine so podobne kot pri mediteranski kuhinji, se pravi veliko morske hrane ter veliko sveže zelenjave in sadja.

Photo by Chromatograph on Unsplash

2. Narava

Hong Kong pravzaprav leži v naravnem parku, obdan z gozdnatim hribovjem in morjem - podobno kot Rio de Janeiro v Braziliji ali Vancouver v Kanadi. Skozi mesto veliko piha veter in meša zrak, tako da je kvaliteta zraka za velemesto zelo dobra, čeprav veter kdaj pa kdaj prinese tudi onesnažen zrak iz Kitajske. Tudi kvaliteta morske vode je dobra, saj močni morski tokovi nenehno mešajo morje.

Photo by Florian Wehde on Unsplash

3. Klima

Mesto ima skozi celo leto zelo ugodno klimo (najlepše je pomladi in pozimi), ki je podobna južno mediteranski. Januarja, ko je najhladneje, je povprečna dnevna temperatura okoli 16 °C. Julija in avgusta pa je povprečna dnevna temperatura 29 °C. Sončne svetlobe je v najslabših mesecih v povprečju vsaj štiri ure na dan.

4. Kunfucijska kultura

92 odstotkov prebivalcev Hong Konga je kitajske narodnosti in ti precej upoštevajo načela Konfucija (staro kitajski filozof), ki je zagovarjal osebno in vladno moralo, pravilnost družbenih odnosov, pravičnost in iskrenost. Zaradi teh načel so starejši v Hong Kongu precej bolj spoštovani, upoštevani in vključeni v skupnost kot na primer v Evropi.

Unsplash

5. Odlično javno zdravstvo

Imajo univerzalni zdravstveni sistem, kjer ima vsak državljan brezplačni dostop do hitre in kvalitetne zdravstvene obravnave. Razlog za to je predvsem v tem, da je Hong Kong bogato mesto, saj je eden izmed svetovnih centrov bančništva, v katerega se steka ogromno denarja in plačuje veliko davka. Vlada posledično namenja veliko denarja za vzdrževanje javnega zdravstvenega sistema.

Photo by Igor Son on Unsplash

6. Urejen in hiter promet, ki ne povzroča stresa

Podzemna železnica je med najboljšimi in najbolj modernimi na svetu, dnevno se z njo pelje 5 milijonov ljudi, prevoz pa stane 0,5 evra. Po mestu je urejenih veliko pešpoti, pri katerih si pomagajo s tekočimi trakovi in stopnicami, dvigali, z mostovi namenjenim pešcem, podhodi … Za tako veliko mesto je tudi malo cestnega prometa, saj je javni prevoz odličen (tudi po cesti in vodi), parkirnih mest za avtomobile pa zelo malo. Z javnimi prevozi se premika kar 90 odstotkov vseh prebivalcev.

 Preberite še: 10 razlogov, zakaj so Japonke vitkejše in mladostnejše od Evropejk ali 9 stvari, ki jih morate upoštevati, če želite biti kul ženska.