Če se želite za vedno znebiti maščobe na trebuhu, se izogibajte naslednjih 7 napak

Če se želite za vedno znebiti maščobe na trebuhu, se izogibajte naslednjih 7 napak (foto: profimedia) profimedia
2. 11. 2018

Stres, genetika in tip prehrane igrajo vlogo pri nabiranju maščobe na trebuhu. Če jo na tem mestu težko izgubite, preberite seznam stvari, ki jih pri prehrani in vadbi ne smete početi, nato pa v življenje vnesite spremembe.

Izvajate napačno kardio vadbo

 Če imate radi kardio vadbo, izpustite trening na tekalni stezi oziroma na kolesu. Raje se lotite visoko intenzivnega intervalnega treninga (HIIT). Omenjeni trening predstavlja najboljši tip kardio vadbe, s katero se lahko znebite maščobe na trebuhu. Poleg tega, da je učinkovita, pa z njo tudi prihranite čas v fitnesu.

Kalorije nabirate s pitjem tekočine

Če pijete vino, pivo, sveže sokove, smutije, posebne kavne pijače ter gazirane pijače, s tem zaužijete na stotine dodatnih kalorij dnevno. Najslabša sta alkohol in gazirane pijače, ker nimata hranilne vrednosti – samo sladkor in prazne kalorije.

 Preveč alkohola bo povzročilo, da bodo jetra nehala presnavljati maščobo in ogljikove hidrate, ker bodo najprej presnavljala alkohol. To lahko vodi v še večje količine maščobe v telesu (in na trebuhu). Če se boste odločili, da bi radi omejili vnos kalorij s pijačo, vsekakor omejite vnos vina, piva in koktejlov.

Uživate sladkor in rafinirane ogljikove hidrate

Zdaj že veste, da vam uživanje hitre prehrane ne bo pomagalo pri hujšanju, a se ji boste morda lažje odrekli, če boste vedeli, zakaj je tako. Predelani ogljikovi hidrati in sladka hrana, kot npr. sladoled, krekerji in bel kruh, povišajo raven inzulina, kar povzroči povečano telesno težo. Če boste ohranjali nizko raven inzulina, boste hkrati tudi zmanjšali odstotek telesne maščobe, kar pomeni tudi maščobo na trebuhu.

Poleg visoke vsebnosti ogljikovih hidratov ima tovrstna hrana veliko kalorij. Kar pa ni edina težava – z njo vaše telo ne bo dobilo nobenih dodatnih hranilnih snovi, zato boste še bolj lačni in boste posledično zaužili še več. Sladkarije pa večajo apetit, kar spet prispeva k prenajedanju.

Ne izvajate treninga za moč 

Poleg zdravih prehranjevalnih navad je za zmanjševanje maščobe na trebuhu priporočljiva tudi vadba. Veliko strokovnjakov se strinja, da se ne smete osredotočati samo na kardio vadbo. Raje se lotite tudi treninga za moč, kar bo povečalo vašo mišično maso, posledično pa boste porabili več kalorij in pospešili metabolizem. Vadbo poskušajte izvajati vsaj trikrat tedensko in vključite vse dele telesa, lotite se različnih vaj ter uporabite različno opremo.

Privoščite si preveč prigrizkov po vadbi

Ogromno ljudi misli, da so dovolj trdo treninrali, da lahko pojedo, kar se jim zahoče. Zmanjševanje maščobe na trebuhu pa je vedno odvisno od prehrane.

Pomemben je dnevni vnos kalorij. Če si boste po vadbi privoščite preveč »prigrizkov«, ki imajo dvakrat toliko kalorij, kot ste jih porabili med vadbo in boste posledično prekoračili dnevni vnos kalorij, se boste zredili.

Zato si po vadbi privoščite prigrizek, ki bo vseboval beljakovine in ogljikove hidrate, ki vas bodo napolnili, vam pomagali pri okrevanju ter vas nasitili do naslednjega obroka.

Ne uživate dovolj beljakovin

Če so vaši obroki in prigrizki sestavljeni večinoma iz ogljikovih hidratov, boste kmalu po obroku že lačni. Zato z vsakim obrokom zaužijte puste beljakovine, da boste okrepili mišice in potešili lakoto. To ne pomeni nujno, da morate uživati več mesa. Tudi ogromno rastlinskih virov vsebuje beljakovine, denimo žitarice, fižol, stročnice, oreščki in zelenjava.

Jeste cel dan

Če boste jedli od jutra do večera, boste po vsej verjetnosti prekoračili dnevni vnos kalorij, kar bo prispevalo k povečani telesni teži. Če si želite povečati maščobo na trebuhu, se lotite posta s prekinitvami. To pomeni, da vsak dan oziroma par dni v tednu ob določenih urah ne boste zaužili ničesar. V obdobju osmih ur dnevno lahko denimo uživate hrano, preostalih šestnajst ur pa se postite. Ker telo ne bo imelo na voljo nenehnega vira energije iz zaužite hrane, bo porabljalo obstoječe zaloge, zato boste lažje izgubili maščobo na trebuhu. Nikakor pa ne stradajte, saj tega ne predpisuje nobena zdrava dieta.