Imate prijatelja, ki bo za praznike sam? Tu je nekaj načinov, kako mu povedati, da mislite nanj

Imate prijatelja, ki bo za praznike sam? Tu je nekaj načinov, kako mu povedati, da mislite nanj (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2021

Med prazniki ne pozabite na bližnje, ki nimajo možnosti časa preživeti s svojo družino ali nimajo partnerja, s katerim bi si delili lepe trenutke. Poskrbite, da ne bodo tako osamljeni. 

Za praznike naj bi se bolj kot na obdarovanje osredotočili na to, da upočasnimo tempo in si kakšno minuto več utrgamo za ljudi, ki nam pomenijo največ. Darila nikoli ne bodo morala nadomestiti pozornosti, smeha, objema ... in vsega, s čimer ljubljenim pokažete, da jih imate radi. 

Če poznate koga, ki bo večino praznikov preživel sam ali veste, da se čuti osamljeno, poskrbite, da boste dali jasno vedeti, da mu vedno stojite ob strani. 

Kako lahko to naredite?

Pokličite in preverite, kakšno je stanje

Niste povsem prepričani, ali prijatelju ustreza, da bo za praznike sam ali ne? Enostavno vprašajte in ne predvidevajte. 

Ljudje smo si različni, zato nekateri obožujejo številna družinska srečanja in glasne večerje, medtem ko drugim povsem ustreza, da se na božični dan zavijejo v odejo in gledajo božične filme v ednini. Preden se ponudite kot rešitelj in predlagate na tone stvari, ki jih lahko počneta skupaj, preverite, kakšna je resnica. 

Spodbudite prijatelja, da deli z vami svoje občutke glede prihajajočih dni. 

Skupaj se ustavita in zadihajta

December je običajno lep mesec, a stresen. Vsi si radi vzamemo nekaj prostih dni, kar pomeni, da moramo kaj postoriti v naprej. Potem je tu še nakup daril, preštevanje druženj, ki se jih bomo udeležili ... Zmanjka pa časa, da bi se umirili in sprostili. 

Zato s prijateljem in lahko tudi drugimi, skupaj ustvarita seznam filmov, pesmi, knjig in drugih aktivnosti, ki jih boste sicer opravljali sami, vendar se boste z njimi spočili in pridobili novih moči. Lahko si na primer zadata, da prebereta enako knjigo. 

Povabite na peko piškotov

S prijateljem preživite nekaj decembrskih dni in ustvarite lepe spomine na praznike. Lahko ga povabite na peko božičnih piškotov, večer božičnih filmov, na sankanje, sprehod v gozd ... Ne ostanite le pri besedah, ampak z dejanji pokažite, da vam je mar in ste radi v njegovi družbi. 

Pred vrati pustite paket presenečenja

Bodite prijateljev skrivni božiček in mu tega ne povejte. Škatlo napolnite s stvarmi, ki jih ima rad. Ni nujno, da kupite kaj dragega, to so lahko že malenkosti kot je čaj, sadje, rokavice, čokolada ... Kar veste, da mu bo narisalo nasmeh na obraz. Darilu ne pozabite dodati posebnih kupončkov, s katerimi boste podarili najlepše darilo - svoj čas. Prenesite jih TUKAJ.

Vse skupaj pustite pred prijateljevimi vrati skupaj z božično čestitko in počakajte na njegov odziv. 

Skupaj naredita nekaj dobrega

Skupaj s prijateljem se decembra spomnita na tiste, ki nimajo takšne sreče ali potrebujejo pomoč. Preizkusita se kot prostovoljca in naredita nekaj dobrega za določeno skupino ljudi ali posameznika. 

Na voljo imata veliko možnosti, kako nekomu polepšati december, tu jih je le nekaj: 

  • postanita Božiček za en dan in obdarujta otroka 
  • naberita uporabna oblačila, ki jih ne nosita več in jih odnesita brezdomcem ali drugi ustanovi
  • darujta kri
  • pomagajta deliti hrano v centru za brezdomce
  • namenita nekaj denarja za društvo ali skupino ljudi, ki ga potrebuje

Preverite tudi Svojemu telesu tudi v stresnem decembru podarite skrb: ne opustite gibanja! ali pa To je najpomembnejše vprašanje, ki si ga zastavite po koncu razmerja (+ kratka vaja za pomoč pri celjenju srca)