Svojemu telesu tudi v stresnem decembru podarite skrb: ne opustite gibanja!

Svojemu telesu tudi v stresnem decembru podarite skrb: ne opustite gibanja! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 12. 2021

Če imate radi svoje telo in cenite vse napore, ki jih prestaja vsak dan, potem boste našli način, kako stisniti vadbo tudi v hiter in stresen december. 

V zimskem času vadbo radi opustimo, saj se temperature spustijo nizko, vsi decembrski opravki pa so dobri izgovori, zakaj se ne moremo toliko gibati. A če boste v dobri formi, boste lahko kos tudi vsem izzivom, ki vam pridejo naproti.

Zato si obljubite, da boste še vedno vsak teden našli čas za sprehod in telovadbo, mi pa vam ponudimo nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav. 

Še pred tem pa svojim bližnjih podarite svoj čas in pozornost. Prenesite si posebne KUPONČKE in jih dodajte darilom!
Popestrite vadbeno rutino

Da bo pozimi vadba bolj zanimiva in vas bo pritegnila, se malce poigrajte z rutino in jo spremenite. Lahko vključite kakšne nove vaje, preizkusite vadbo, ki je še nikoli niste ali obudite tisto, kar ste radi počeli nekoč, pa že dolgo niste. 

Vse skupaj lahko popestrite tudi s kakšnim decembrskim izzivom. Naredite si na primer koledar, na katerem bo vsak dan zapisanih nekaj vaj, ki jih morate narediti (ne glede na to ali je dan za vadbo ali ne), potem pa vas čaka tudi majhna nagrada. Pazite le, da nagrada ne bo spodkopala vašega dela. Košček čokolade si še vedno lahko privoščite. 

Opremite se

Ne dovolite, da vas preseneti vreme, ali da opustite vadbo zato, ker ne želite hoditi v telovadnico. Naredite si jo lahko tudi doma in zato ne potrebujete veliko denarja. Obstaja veliko programov vadbe, pri katerih ne potrebujete opreme, morda celo vaš fitnes ponuja vadbo preko spleta. 

Če želite kaj kupiti, boste verjetno največkrat uporabili: podlogo za na tla, par prostih uteži ali kettlebell utež, elastiko. Seveda na vaši steni ne sme manjkati kakšna motivacijska misel, ki vam bo dala zagon za glasbo. 

Če radi smuknete na sprehod ali na zimski tek in pohod, poskrbite tudi za topla oblačila in zaščito obraza (šal, kapa). 

Ogrejte se

Ogrevanja ne preskočite niti, če se vadbe lotevate doma, še bolj pa, če se odpravite ven. Ko pridete v stik z mrazom, možgani telesu začnejo pošiljati signale, s katerimi se trudijo ohraniti telesno temperaturo. To pomeni tudi krčenje mišic in žil. 

Zato je prvi korak, da se dovolj oblečete, drugi pa, da poskrbite za ustrezno ogrevanje, preden se lotite vadbe. Če niste sigurni, raje oblecite kakšno plast več in jo potem pospravite v nahrbtnik, če vam bo prevroče. 

Ne bodite prestrogi do sebe

Če si boste očitali vsako najmanjšo "napako", boste verjetno vadbeno rutino opustili, saj vam bo zmanjkalo motivacije. Zato si ne zadajte nemogočih ciljev, kot je npr., da v decembru ne boste jedli sladkarij. Raje se držite zmernosti in si v normalnih količinah dovolite poskusiti babičine piškote, vročo čokolado in druge slaščice. Ob tem pa še vedno jejte uravnoteženo in se redno gibajte. 

Morda vas bo zanimalo tudi: