Je vaš spanec ob polni luni krajši in slabši? Kaj se v resnici skriva za tem ...

Je vaš spanec ob polni luni krajši in slabši? Kaj se v resnici skriva za tem ... (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2021

Veliko ljudi za slab spanec krivi polno luno. Toda ali je dokazano, da polna luna v resnici moti spanec? Vprašanje, ki se pojavlja vedno znova … Kaj pa odgovor?

Krajši in slabši spanec ob polni luni

O vplivu luninih men na spanje in razpoloženje obstajajo številna poročila. Marsikdo ima težave že nekaj dni pred polno luno, tudi poročajo. Slabše spijo, težko se zberejo ali so celo agresvni.

Med leti 2000 in 2003 je prof. dr. Cajochen z Univerze Basel s kolegi zbral vzorce spanja 33 zdravih oseb za nepovezano študijo o učinkih staranja na spanje. V nadzorovanem laboratorijskem okolju so s pomočjo EEG beležili, kako globok in kako dolg je bil nočni spanec vsakega udeleženca.

Leta kasneje je ta skupina raziskovalcev prišla na idejo, da bi se vrnili k podatkom in preverili korelacije z luninimi menami.

Ko so pregledali spalne vzorce, so odkrili presenetljivo povezavo med slabšim spancem in luninimi menami. Nekaj dni pred in po polni luni so udeleženci potrebovali v povprečju 5 minut več, da so zaspali, spali 20 minut manj na noč in v 30 % je bil njihov spanec plitek.

Toda kakšen mehanizem stoji za tem?

Raziskovalci pravijo, da razlog za motnje spanca ni bila svetloba lune, saj je raziskava potekala v laboratorijskem okolju. Verjetnejša razlaga, kot poročajo v raziskavi, leta 2013 objavljeni v Current Biology, je, da so bili udeleženci nekako naravno uglašeni z luninimi menami. »Kot kaže lunine mene vplivajo na človekovo spanje, tudi če ta ne vidi lune in se ne zaveda dejanske faze,« je povedal avtor prof. dr. Cajochen.

Dr. Michael Feld, strokovnjak za spanje, meni, da ne gre posploševati. »Težava je v tem, da znanstvena raziskava na tem področju le redko prinese kaj zares oprijemljivega, saj je težko preučiti le vpliv lune in ohraniti konstantnost vseh drugih dejavnikov,« je povedal za bunte.de.

Večkrat na mesec bi bilo treba preučiti veliko večje število ljudi, da bi dobili veljavne podatke. Poleg tega obstaja preveč drugih dejavnikov, ki prav tako vplivajo na spanje

Kako polna luna vpliva na spanje tako ostaja skrivnost. »Kot kaže, da ima vpliv. Težko pa je to znanstveno dokazati.«

Nekaj pa je zagotovo …

Na spanec lahko vpliva svetloba lune.

Če ne zagrnete okna, lahko svetloba polne lune zagotovo vpliva na izločanje melatonina, hormona, ki je pomemben pri uravnavanju cirkadianih ritmov številnih bioloških funkcij, in tako negativno vpliva na spanec.

Tudi ti dejavniki lahko vplivajo na spanje

Telesna in sobna temperatura, čas spanja, svetloba v prostoru, zvoki iz okolice, nočni obiski stranišča, zadnji obrok v dnevu, motnje zaradi lastnega smrčanja ali smrčanja vašega partnerja, pa tudi zdravje in splošno počutje prav tako vplivajo na spanje.

Tudi telesna aktivnost čez dan pomembno vpliva na kvaliteto spanca. Dokazano je, da aktivni ljudje bolje spijo. Vendar pa se priporoča, da se intenzivnim vadbam v poznih urah raje izognemo. Pred spanjem naredite naslednje 3 vaje (VIDEO)

Preverite še:

Ali pa: Se zbujate utrujeni? Tu je 6 sobnih rastlin, ki lahko poskrbijo, da boste bolje spali