Kaj je "pomodoro" tehnika in kako smo zaradi nje bolj produktivni?

Kaj je "pomodoro" tehnika in kako smo zaradi nje bolj produktivni? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2021

Ste se kdaj zalotili, da ste pričeli z nekim delom, čez nekaj trenutkov pa ste z glavo bili že drugje? Težave s koncentracijo so pogosta težava, ki ovira našo produktivnost, konec koncev pa tudi zagon pri delu. K sreči obstaja veliko tehnik, ki nam lahko pomagajo pri boljši koncentraciji. Med drugimi tudi tehnika "pomodoro".

Kaj je "pomodoro" tehnika?

Gre za tehniko, katere namen smiselno razporejanje delovnega časa. Narejena je tako, da naloge razdeli na manjše dele, dolge 25 minut. Tako je neko opravilo veliko lažje in bolj dosegljivo. Veliko ljudi ne zmore fokusirano delati neprekinjeno uro ali dve, večina pa se lahko brez težav osredotoči na nekaj za 25 minut.

Tehnika se je izkazala kot učinkovita tudi pri ljudeh z motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

Kako tehnika deluje?

"Pomodoro" tehnika je precej enostavna in poteka tako:

1. Izberite opravilo ali nalogo, na kateri boste delali.

2. Nastavite si budilko čez 25 minut in pričnite z delom. V tem času odstranite vse moteče distrakcije in se res čim bolj osredotočiti na delo.

3. Ko budilka zazvoni, prekinite z delom ter si nastavite budilko čez 5 minut. V tem času si vzemite premor. Lahko se pretegnete, kaj prigriznete ali preberete krajši članek.

4. Ponavljajte korake 1 - 3 v štirih intervalih. Po 4 intervalih si vzemite premor, dolg 15 - 30 minut.

5. Ponavljajte korake dokler ne končate z delom za določen dan.

Ali je tehnika učinkovita? 

Kot omenjeno, se je tehnika izkazala kot učinkovita celo pri ljudeh z motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Prav tako se pogosto odlično izkaže pri študentih, pa tudi pri odraslih ljudeh. Tehnika je precej vsestranska in se lahko uporablja pri najrazličnejših opravilih: od učenja, pa do pospravljanja stanovanja.

Stroka pa opozarja, da je izjemno pomembna doslednost. Pomembno je, da 25 minut res 100% posvetimo opravilu, pa tudi, da premor ni daljši od 5 minut. Prav tako je za optimalni učinek dobro, da tehniko uporabljamo čim bolj pogosto.

Če svoja opravila razdelimo v več krajših delov, se počutimo manj obremenjeni in posledično smo bolj produktivni. Prav tako pa s tem načinom svojo pozornost posvetimo nečemu za zelo kratek čas in imamo tako manj možnosti, da naše misli odplavajo drugam.

"Pomodoro" tehnika je torej odlična opcija za vse, ki se težje osredotočate za dlje časa in tudi za tiste, ki imate v dnevu dolge sezname opravil, zaradi katerih se počutite obremenjeni.

Veronika Sivka


Prirejeno po insider.com