Kaj dogaja med jesenskimi počitnicami? Od izdelave animiranega filma do likovnega ustvarjanja

Kaj dogaja med jesenskimi počitnicami? Od izdelave animiranega filma do likovnega ustvarjanja (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2020

Šolarji in dijaki bodo po vikendu od danes tudi uradno na enotedenskih jesenskih počitnicah. Kljub ukrepom za zajezitev epidemije covida-19 bodo imeli kar nekaj možnosti za kakovostno preživljanje prostih dni. Večji del počitniškega programa, ki ni odpovedan, se je preselil na splet.

V Ljubljani so v javnem zavodu Mladi zmaji za otroke nad 10 let in mladostnike pripravili brezplačno delavnico animiranega filma z Društvom Slon, v Črnučah bodo izvedli del krompirjevih počitnic, ki ga vsaj za zdaj niso odpovedali. V njihovem digitalnem mladinskem centru vabijo na #creative-art-galerija: horror, Mladi zmaji Zalog na virtualni kviz, ki bo vsebino črpal iz knjige Nepozabne s prispevki 20 avtoric o 50 izjemnih Slovenkah, medtem ko bo v Šiški teden Ojoj! Horror, je za STA povedala Urška Arnšek iz omenjenega javnega zavoda.

Arhiv

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije bodo od danes do srede virtualno potekali Zotkini dnevi odprtih vrat. Za otroke in mlade so pripravili 16 predavanj in delavnic s področja znanosti, naravoslovja in tehnike. Udeležba je brezplačna, a obvezno se je treba prijaviti.

Arhiv

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina v tem tednu vsak dan dopoldne vabi na počitniške dejavnosti na spletni platformi Zoom.

Arhiv

Tako bodo na likovni delavnici Botrica Jesen danes ustvarjali jesenske motive, na likovni delavnici Origami v sredo pa se učili umetnosti zgibanja papirja, kot jo poznajo na Japonskem.

Na pogovorni delavnici bodo v torek spregovorili o občutkih ob širjenju novega koronavirusa, v četrtek bodo na vrsti družabne igre, v petek pa zoom pijača, so objavili na spletni strani, kjer tudi zbirajo prijave.

Na prvem programu TV Slovenija bo vse do petka v živo potekal program Počitniški krompir, v katerem bodo pozivali k skupnemu boju proti medvrstniškemu nasilju in pokazali, kako posneti videospot in kako ustvarjalno uporabiti in reciklirati plastiko. Poleg tega bodo govorili o odnosih v športnih timih, o odnosih med brati in sestrami in o tem, kako postati bolj samozavesten.

Po nasvetih strokovnjakov naj bo med počitnicami tudi veliko gibanja na svežem zraku, a ob upoštevanju omejitev zaradi epidemije. Prav tako bo več časa za branje kakovostnih knjig in za družabne igre.

Po jesenskih počitnicah bo treba k šolskim nalogam znova v ponedeljek, 2. novembra. Ali bo pouk potekal v šolah ali na daljavo, pa bo po napovedih znano v drugi polovici tega tedna. Naslednje počitnice bodo že božično-novoletne, začele pa se bodo 25. decembra.

 Vir: STA