Kako odpraviti napihnjenost med menstruacijo?

Kako odpraviti napihnjenost med menstruacijo? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2022

Pri ženskah med menstruacijo pogosto pride do napihnjenosti. Preverite trike, s katerimi si v teh primerih lahko pomagate.

Nahranite svoje telo

Čeprav med menstruacijo pogosto pride tudi do želje po nezdravi hrani, poskrbite, da svojemu telesu vseeno zagotovite vsa potrebna hranila. Predvsem je pomembno, da poskrbite za zadosten vnos:

  • beljakovin (tofu, perutnina, ribe)
  • kalija (banane, paradižnik, šparglji);
  • zdravih maščob (semena, avokado, oreščki)

Pri napihnjenosti pomagajo tudi živila, ki delujejo kot diuretik: kumare, zelena, lubenica, česen ter ingver. Obenem pa je pomembno, da se izogibate živilom, ki povzročajo napihnjenost - to so brokoli, brstični ohrovt, fižol, zelje ter cvetača. Prav tako se izogibajte alkoholu, kofeinu ter sladkim in/ali gaziranim pijačam.

Poskrbite za vadbo

Vadba je med menstruacijo lahko izredno neprijetna. Pomembno je, da prisluhnete sebi in ne pretiravate, obenem pa je priporočljivo, da ostanete aktivni. Odpravite se na lahkoten sprehod ali si privoščite prijetno, umirjeno vadbo.

Privoščite si spanec

V času menstruacije je še toliko pomembneje, da poskrbite za kvaliteten spanec. Privoščite si dovolj počitka in spite tudi kakšno uro več, kakor sicer - če bo vaše telo spočito, je tudi manj možnosti, da bo prišlo do napihnjenosti.