Dermatologi razkrili skrivnost sijoče kože: TO so živila, ki spodbujajo tvorbo kolagena

24. 1. 2025
Deli
Dermatologi razkrili skrivnost sijoče kože: TO so živila, ki spodbujajo tvorbo kolagena (foto: Instagram @devinbrugman (Posnetek zaslona))
Instagram @devinbrugman (Posnetek zaslona)

S pravilno prehrano, bogato z živili, ki spodbujajo tvorbo kolagena, lahko bistveno izboljšate zdravje in videz svoje kože. Ta živila ne le naredijo vašo kožo bolj čvrsto in elastično, temveč tudi pomagajo preprečevati gube ter ohranjati mladosten videz. 

Ohranitev zdrave in čvrste kože zahteva zavezanost zdravim življenjskim navadam, pri čemer ima prehrana ključno vlogo. Eden najpomembnejših dejavnikov pri ohranjanju mladostnega videza kože je proizvodnja kolagena, beljakovine, ki koži daje čvrstost in elastičnost.

Ne spreglejte:

Za preprečevanje gub in ohranjanje mladostne kože je pomembno uživati živila, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena.

Kolagen je sestavljen iz 19 aminokislin, ki so osnovni gradniki beljakovin. Živila, bogata z beljakovinami, kot so ekološko piščančje meso, goveje meso in jajca, telesu zagotavljajo potrebne sestavine za proizvodnjo kolagena, kar pomaga pri ohranjanju čvrste kože.

Rojeni v teh štirih astroloških znamenjih slovijo kot najbolj strastni partnerji

Blagodejni učinki zelenjave

Rastlinska prehrana, ki vključuje živila, kot so kvinoja, ajda, konopljina semena, chia semena in spirulina, zagotavlja esencialne aminokisline, potrebne za tvorbo popolnih beljakovin. Ta rastlinska živila telesu pomagajo pri proizvodnji kolagena. Zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, je bogata z vitaminom C, ki je nujen za proizvodnjo kolagena. Fitoceramidi v tej zelenjavi pomagajo ohranjati kožno bariero, zadržujejo vlago in zmanjšujejo gube ter naredijo kožo bolj hidrirano in zdravo.

Dermatologi razkrili skrivnost sijoče kože: TO so živila, ki spodbujajo tvorbo kolagena
profimedia

Iz aminokislin v kolagen

Živila, kot so paprika, brokoli, agrumi in jagodičevje, vsebujejo visoke ravni vitamina C, ki ima ključno vlogo pri pretvorbi aminokislin v kolagen. Ta živila pomagajo ohranjati čvrstost kože in zmanjšujejo znake staranja.

Omega-3 maščobne kisline, prisotne v ribah, kot sta tuna in losos, zmanjšujejo vnetja, kar lahko upočasni razgradnjo kolagena v koži. 

Žveplo v česnu je ključno za proizvodnjo kolagena. Poleg tega lipoična kislina in tavrin v česnu pomagata obnoviti poškodovan kolagen, zaradi česar je česen pomemben zaveznik v boju proti staranju kože.

ČESEN

Česen sicer ne spada pod živila, ki imajo najbolj privlačen vonj, toda vsebuje polno protiglivičnih in protimikrobnih hranil, ki pomagajo preprečiti okužbe, pa tudi izcedek iz nožnice, srbenje in pekoč občutek. 

Če vas vonj ne preveč zmoti, ga dodajte svoji prehrani ali ga jejte surovega vsak dan.

ČESEN Česen sicer ne spada pod živila, ki imajo najbolj privlačen vonj, toda vsebuje polno protiglivičnih in protimikrobnih hranil, ki pomagajo preprečiti okužbe, pa tudi izcedek iz nožnice, srbenje in pekoč občutek. Če vas vonj ne preveč zmoti, ga dodajte svoji prehrani ali ga jejte surovega vsak dan.

Profimedia

Vir: n1info.hr

Katera riba je najbolj zdrava za možgane? Strokovnjaki svetujejo, da si jo privoščite vsaj enkrat tedensko

Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven