7 živil, ki lahko sprožijo glavobol in migreno: nutricionistka razkriva, kako ugotoviti, kaj vam škodi

25. 1. 2025
Deli
Študije kažejo, da živila, ki vsebujejo ta dodatek, lahko sprožijo glavobole. MSG tudi na splošno ni zdrav. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jasna Vujičić, višja dietetičarka in nutricionistka, je za spletno stran nadijeti.com izpostavila 7 živil, ki lahko povzročijo glavobole, in svetovala, kako ugotoviti, katera od njih so vaši sprožilci.

Da, določena živila lahko pri nekaterih posameznikih povzročijo glavobole (migrene), vendar to ni pravilo. Vsak od nas je edinstven, zato kar povzroča težave nekaterim, ne vpliva na večino.

Preberite še: 

Najboljši način, da ugotovite, katera hrana povzroča vaše migrene, je skrbno spremljanje prehrane. Samo zato, ker nekaj pojeste tik pred glavobolom, to še ne pomeni, da je to bil vzrok. Pomembno je najti vzorce, pravi Jasna Vujičić in navaja možne sprožilce.

1. Čokolada

Pogosto velja za sprožilec, vendar nekatera raziskovanja kažejo, da čokolada morda ne povzroča migren, temveč jih celo lahko preprečuje. Ljudje morda hrepenijo po čokoladi tik pred napadom migrene, kar ji daje slab ugled. Spremljajte, kako vpliva na vas, in zapišite v svoj dnevnik prehrane. 

Kaj skriva hiša v Srbiji z množico kamer: varnost “večja kot v banki”

2. Kava

Kava ima lahko dvojni učinek. Občasna skodelica lahko pomaga preprečiti glavobol. Toda redno uživanje kave in s tem kofeina lahko dolgoročno povzroča težave. Preskakovanje jutranje kave je lahko sprožilec glavobolov.

3. MSG – mononatrijev glutamat

Ta dodatek se pogosto nahaja v biozačimbah, sojini omaki, čipsu in drugih živilih. MSG, znan kot ojačevalec okusa, nekateri krivijo za svoje migrene. Študije kažejo, da živila, ki vsebujejo ta dodatek, lahko sprožijo glavobole. MSG tudi na splošno ni zdrav.

4. Točeno pivo

Točeno pivo vsebuje kar 25-krat več tiramina, snovi, povezane z migrenami, kot ustekleničeno pivo. Če si zares želite piva, raje izberite steklenico ali pa se odločite za nekaj drugega. A bodite pozorni, saj je alkohol splošni sprožilec migren za nekatere ljudi.

Katera hrana sprozi glavobol

Ostri čedar ali močno dišeči brie običajno vsebujejo visoke ravni tiramina, ki je povezan z migrenami.

Profimedia

5. Rdeče vino

Rdeče vino pogosto velja za sprožilec, vendar raziskava iz Italije, v kateri je sodelovalo več kot 300 ljudi, ni našla povezave med migrenami in rdečim vinom. Težava morda ni vino samo – razen če ne spijete cele steklenice, saj bi bil glavobol takrat vaša najmanjša težava.

6. Zreli siri

Ostri čedar ali močno dišeči brie običajno vsebujejo visoke ravni tiramina, ki je povezan z migrenami. Blažji siri, kot sta mocarela in rikota, so običajno varnejši. Poskusite in zapišite vpliv sira v svoj dnevnik prehrane.

7. Suhomesnati izdelki

Suhomesnati izdelki so bogati s tiraminom, zato lahko povzročijo težave. Če si želite rdečega mesa, raje izberite hamburger ali drug svež mesni obrok. Če veste, da tiramin na vas ne vpliva, si privoščite sendvič s suhomesnatimi specialitetami brez skrbi.

Jasnin nasvet: Spremljanje prehrane in zapisovanje vpliva posameznih živil v dnevnik vam lahko pomaga prepoznati sprožilce migrene.

Preberite še: