To so najboljši načini, da izgubite nekaj kilogramov in niso diete (še pred počitnicami)

To so najboljši načini, da izgubite nekaj kilogramov in niso diete (še pred počitnicami) (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2023

Ne, ne govorimo o dieti, pač pa ... Preverite. 😉

Včasih lahko s spremembo nekaterih navad hitreje izgubimo težo, kot če se držimo čudnih diet, ki zahtevajo stradanje in pustijo na jedilniku samo kakšna 3 različna živila. 

Poglejmo, kaj lahko naredite še danes, da začnete s procesom izgube kilogramov: 

Zamenjajte priloge

Kaj imate običajno za prilogo? Tu lahko prihranite kar nekaj kalorij in v telo vnesete hranljive snovi ter poskrbite za zdravje. Čim večkrat skušajte izbrati zelenjavno prilogo, s čimer boste v dnevu pojedli dovolj zelenjave in tudi ostali siti dlje časa. In ja, od zelenjave se verjetno ne boste zredili. 

Osvojite pravilo 80-20

20 minut je potrebnih, da v možgane pripotuje sporočilo, da ste siti. Glede na to ni težko pojesti več, kot telo potrebuje. Zato se držite pravila, da pojeste kakšnih 80 % hrane, ki bi jo pojedli običajno in se potem ustavite. Če ste čez 20 minut še vedno lačni, pojejte še kaj. Obstaja velika verjetnost, da boste siti. Pa ste spet privarčevali nekaj kalorij. 

Okrepite mišice

Nehajte se izogibati vadbi moči, saj boste tako pokurili več kalorij. Telo, ki ima več mišične mase, bo porabilo več kalorij pri isti teži, kot telo, ki nima veliko mišične mase. Mišice namreč potrebujejo energijo za obstoj, medtem ko je maščoba ne potrebuje. 

Odrecite se sokovom

Dobro veste, da veliko sladkorja spijete s sladkimi sokovi in gaziranimi pijačami. Če resnično želite izgubiti težo, pijte vodo in nesladkan čaj. Lahko si v vodo iztisnete limono ali narežete sadje, da bo imela okus. 

Uredite spalni cikel

Ni skrivnost, da ima spanec veliko vlogo pri hujšanju - pomanjkanje bo nakopičilo kilograme, urejen ritem pa pripomogel k hujšanju. Pomanjkanje spanca sproži nastajanje stresnega hormona kortizola, zato telo začne shranjevati maščobo. Skušajte hoditi spat in se prebujati ob istih urah. 

Koliko sladkorja spijete v kavi? 

To velja za tiste, ki kavo pijete s smetano, sladkorjem in drugimi sladili. Skušajte zmanjšati količino sladkorja, da ne boste še pred zajtrkom presegli priporočene dnevne količine in poskrbeli za vnetja po telesu. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: