10 najslabših zdravstvenih in lepotnih nasvetov, ki jih lahko dobite (in nekaterim verjamemo vsi)

10 najslabših zdravstvenih in lepotnih nasvetov, ki jih lahko dobite (in nekaterim verjamemo vsi) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2021

Modrosti naših babic niso vedno resnične, četudi nam želijo najboljše. Pa tudi nekaj "splošnih resnic", ki se širijo precej hitro in so postale trend, se je izkazalo za napačnih. 

1. Gripo v določenem obdobju lahko dobim samo enkrat

Običajno se sprostimo, če prebolimo gripo npr. pozimi ali jeseni, ker naj bi to pomenilo, da smo se je rešili za celo jesensko in zimsko obdobje. A občutek varnosti je lažen. Lahko ste preboleli eno obliko gripe in še vedno imate možnost, da zbolite za drugimi oblikami. 

Zato se tudi cepivo vsako leto spreminja glede na pričakovano obliko gripe za določeno obdobje. Posledično učinek cepiva ni dolgotrajen. 

2. Nad sončne opekline s kokosovim oljem

Žal ni dokazov, da bi kokosovo olje pri opeklinah delovalo bolje od aloe vere ali pripravkov iz mleka. Najbolje delujejo preventivni ukrepi, in sicer da se ne izpostavljate soncu neposredno in poskrbite za hidracijo. 

3. Vitamin D dobim z "zdravim tenom"

Žal ne obstaja nič podobnega zdravemu tenu kože - vsaka obarvanost zaradi sonca je poškodba kože. Zato morate izpostavljenost soncu brez sončne kreme omejiti na minimum in nikakor tega ne počnite v urah, ko je najbolj močno. 

Ali trpite za pomanjkanjem vitamina D, pa vprašajte svojega zdravnika (in ne Googla ali družbenih omrežij). 

4. Pod prho ne rabim posebej umiti stopal

Voda tako ali tako teče po nogah in na njej pravzaprav stojite med prhanjem, kajne? Vseeno se na stopalih čez dan nabere veliko umazanije, in če ne želite težav s kožo ter nečistoč v postelji, jih raje vsak dan dobro umijte. 

5. Pričakovano je, da se med menstruacijo počutite popolnoma izčrpano

Med menstruacijo se ne boste počutili ravno odlično, vsaj prvih nekaj dni ne, vendar prav tako ni normalno, da ste ves čas zelo utrujeni. Če so vaše krvavitve močne in trajajo več kot sedem dni, lahko trpite za pomanjkanjem železa. To povzroči utrujenost, občutek šibkosti in zadihanost. 

6. Depiliranje sramnih dlak je znak dobre higiene

Kot vse ostalo na našem telesu imajo tudi sramne dlake svoj namen: ščitijo intimne predele in preprečujejo draženje kože med spolnim odnosom. Odločitev o depiliranju je povsem vaša in ne odraža stanja osebne higiene. 

7. Hrana pred spanjem pomeni povečanje teže

Temu lahko končno prenehate verjeti. Prigrizek pred spanjem ne bo imel velikega vpliva na težo, še posebej če je zdrav, ravno nasprotno - nekatere raziskave kažejo, da lahko s prigrizkom po večerji nadzorujete težo (če to niso sladkarije ali mastna hrana). 

Večinoma pa velja, da hrana tik pred spanjem nima vpliva ne na povečanje ne na zmanjšanje kilogramov. 

8. Zavijanje v folijo oziroma pospešeno potenje pripomore k izgubi teže

Drži, da boste z metodo zavijanja v folijo izgubili kakšen kilogram, vendar to ni izguba teže, kot si jo želite. Izgubili boste le vodo in s tem dehidrirali telo. Takoj, ko boste nadomestili izgubljeno tekočino, boste kilograme dobili nazaj in občutek vitkosti bo izginil. 

Se splača tvegati vse to za oslabljeno delovanje telesa?

9. Pomembno je redno uživanje hrane z dodanimi probiotiki

Takšna živila vam ne bodo škodila, vendar tudi ne bodo poskrbela za vaše zdravje. Veliko probiotikov, ki so dodani določenim živilom, je izbranih na podlagi nizke cenovne pridelave, ki ne vzame veliko napora. Zato niso nujno tudi najboljši za zdravje. 

In medtem ko z dodanimi probiotiki ni nič narobe, se o dodatnem jemanju le-teh posvetujte z osebnim zdravnikom, ki bo vedel, ali je to sploh potrebno. 

10. Čaji za razstrupljanje so varni za uporabo in pripomorejo k izgubi teže

Malo morje čajev obljublja, da boste z uživanje odplaknili toksine iz telesa, odpravili napihnjenost in hitro izgubili težo. Resnica: takšni čaji imajo običajno zgolj odvajalne ali diuretične lastnosti, kar pomeni, da boste večkrat obiskali stranišče. Zaradi tega se lahko zares počutite lažje, ne boste pa izgubili veliko teže in zagotovo to ne bo dolgotrajno. 

Poleg tega ne pozabite na stranske učinke čajev za razstrupljanje, kot so driska, težave z vetrovi in slabost.