10 navad, ki vam olajšajo življenje, ko se vračate v staro rutino

10 navad, ki vam olajšajo življenje, ko se vračate v staro rutino (foto: profimedia) profimedia
26. 5. 2020

Odprli smo restavracije in trgovine, spet hodimo na delo. Kako boste ohranili dobre navade, ki ste jih ustvarili v tem času in si čimbolj olajšali življenje?

Da vas vračanje v star način življenja ne bo popolnoma izmučil, smo pripravili seznam navad, ki jih je vredno preizkusiti: 

Napišite seznam najpomembnejših stvari v vašem življenju

Ko bo življenje prehitro in boste pozabili, kaj je pravzaprav vaš namen, se vrnite na seznam in preverite, ali se trudite predvsem za najpomembnejše stvari. Mogoče si že predolgo niste vzeli časa, ali ste kaj celo zavestno zanemarili. To bo kot nekakšen opomnik, ki vas bo usmeril, ko boste zašli s poti. 

Obrišite prah z rokovnika

Nekaj tednov v vašem rokovniku je verjetno ostalo praznih, saj ga tako ali tako niste potrebovali. Zdaj pa vam bo spet prišel prav pri organizaciji, saj ne želite, da z urnika izpade telovadba ali kosilo pa vse tisto, kar imate radi. 

Omejite družbena omrežja

V času samoizolacije zase lahko rečemo, da smo precej več časa namenili brskanju po družbenih omrežjih, spremljanju, kako drugi preživljajo dneve, iskanju receptov … 

Zdaj je čas, da obudimo tisto navado, ki eno uro pred spanjem prepoveduje družbena omrežja, še bolje pa bo, če boste izklopili kar vse elektronske naprave. Ne potrebujete jih vse do naslednjega jutra, šele potem ko se odpravite skozi vrata na delo. Ne dovolite, da bi vas elektronska pošta in novice preveč obremenile. 

Prosite za pomoč

Slej ko prej bo prišel trenutek, ko bo dela enostavno preveč, da bi ga opravili sami. Ne žrtvujte sebe in svojega zdravja, ampak bodite preudarni in prosite za pomoč. Ne ponavljajte napak iz preteklosti, saj veste, da vodijo le v eno smer: proti izgorelosti. 

Preživite več časa v naravi

Zdaj ste spoznali, kako blagodejno vpliva narava na možgane in telo. Zakaj bi prenehali s tem ritualom? Tedensko si zadajte, koliko ur (da, ur!) morate preživeti nekje v naravi in se tega držite. Pomagalo vam bo prečistiti misli in sprejemati boljše odločitve, kar je v natrpanih dnevih še kako potrebno. Poleg tega se boste sprostili in vsaj za trenutek pozabili na skrbi. 

Imejte jutranjo rutino

Žal nimamo več privilegija, da jutro lahko razvlečemo vse tja do enajste in opravimo vse, kar zjutraj radi počnemo. Še vedno pa potrebujete organizacijo, drugače boste skozi vrata odhajali zmedeni, kar se bo poznalo pri vašem dnevu. 

Preverite, ali vam ustreza kakšna navada iz jutra samostojne podjetnice in učiteljice joge Nine Gaspari

Najprej naredite tisto, kar vam je najmanj všeč

Kar takoj na začetku se znebite tistega, kar uničuje vaše razpoloženje, da boste kasneje lahko nadaljevali pozitivno. To naredite pri vsem: pri telovadbi, v službi, pri gospodinjskih opravilih …

Večkrat recite ne

Ker veste, da bi to morali narediti, in ker to potrebujete. Vsak dan vam vendar ni potrebno dela nositi domov ali ostati do poznih ur. Recite ne, ko imate načrte za vikend in nekdo kot vedno potrebuje pomoč. Seveda ne bodite sebični, vendar recite ne, kadar bo čas namenjen vam in veste, da to nujno potrebujete.  

Cenite čas, ki ga preživite z družino in prijatelji

Pa saj ga, kajne? No, skoraj zagotovo vsi tu in tam pijačo s prijateljem jemljemo za samoumevno in nam je družinsko kosilo odveč … 

Zato se zavestno odločite, da boste odložili telefon ob pogovoru z drugimi, si vzeli čas za izlete in izkoristili vse priložnosti, s katerimi lahko ustvarite nepozabne trenutke. Sedaj ste spoznali, da je to tisto, kar na koncu zares šteje. 

Izberite si hobi

Nadaljujte vse to, s čimer ste začeli med samoizolacijo. Včasih pozabimo, kaj nas pravzaprav osrečuje in tega ne vključujemo v vsak dan.