Kaj naj počnem, ko si vzamem dan za mentalno sprostitev?

Kaj naj počnem, ko si vzamem dan za mentalno sprostitev? (foto: profimedia) profimedia
26. 2. 2020

So takšni dnevi sploh na vašem urniku? Če ne želite podleči stresu in hočete sprejeti dobre odločitve, bi vsekakor morali biti. 

Ste si kdaj že vzeli dan, ko niste razmišljali o službi, elektronski pošti in vseh skrbeh, ki jih imate trenutno? Ker je pogost razlog tudi ta, da ne vemo, kaj bi na takšen dan sploh počeli (namesto brskali po telefonu), smo pripravili nekaj predlogov: 

Povežite se z ljudmi, ki vam veliko pomenijo

Saj to neprestano počnete prek družbenih omrežij, kajne? Kot ste že uganili, ne mislimo tega. Vzemite si dan za pogovore in druženje v živo. 

Povabite mamo na kosilo, ki ste ga naredili sami in se pred tem sprostite s kuho ali preizkušanjem novega recepta, ki bo poskrbel za vašo kreativno plat. Vzemite si čas za poslušanje prijateljevih težav. In obiščite stare starše, ki vas vedno razvajajo - le kaj bi brez njih?

Opomnite se, da ni samoumevno, da ste obdani s tako čudovitimi ljudmi - to je dar. Zahvalite se za vse, ki vam stojijo ob strani. 

Lotite se pozabljenih projektov

Se spomnite, ko ste rekli, da boste Fifiju prenovili hiško? Ali dokončali sliko, ki bo visela v dnevni sobi?

Lotite se na pol narejenih ali še ne začetih projektov. Edino pravilo je, da ne smejo biti povezani s službo. In če projekta ne dokončate, določite dan, ko boste nadaljevali. Imeli boste nekaj, česar se boste lahko veselili in zagotovo ne boste zamudili naslednjega dneva za mentalno sprostitev. 

Pojdite v naravo

Ne glede na to, ali pada dež ali sije sonce, vas bo narava najbolj sprostila:

  • Svež zrak vam bo dobro del in poskrbel za trden spanec. 
  • Zelena barva bo sprostila oči, ki se neprestano naprezajo med strmenjem v ekran. 
  • Hoja v hrib ali meditacija v naravi bosta zaposlila misli, ki ne bodo ušle k delu. 
  • Lepi razgledi vas bodo očarali (in bodo presegli vsako fotografijo). 
profimedia
Za nekoga naredite nekaj dobrega

Občutek, ki vas obda potem, ko naredite nekaj dobrega, je čudovit in ga težko primerjate s čim drugim. Najbolje ga boste izkusili, če preizkusite sami. 

Lahko presenetite prijatelja in skuhate njegovo najljubšo jed ali počnete z njim nekaj, kar mu je všeč (tudi če je to aktivnost, ki vam ni ravno pri srcu). Ali pa se javite v centru za pomoč brezdomcem oziroma na organizacijo v vaši bližini in priskočite na pomoč popolnim neznancem. Običajno je občutek še boljši, saj odločitev, da boste pomagali nekomu, komur “niste ničesar dolžni” in vas ne pozna, ni tako preprosta. 

Naučite se biti sami s seboj

To ni tako preprosto, saj boste ugotovili, da že pri pitju kave v kavarni potrebujete družbo. Tokrat se odpravite sami in s seboj vzemite dnevnik ali knjigo. Sami se odpravite na sprehod in na kosilo. Vse, kar boste ta dan počeli, počnite le v svoji družbi. 

Nekatere stvari mora človek pač narediti sam, kajne? Tu je še nekaj idej: 28 stvari, ki jih lahko počnete sami

Ste pripravljeni pri sebi narediti veliko spremembo? 

Ker vemo, kako težek je prvi korak, vam priskočimo na pomoč. 

Izbrali bomo 6 oseb, ki se bodo potile in jedle po navodilih strokovnjakov. Prijavite se TUKAJ