Kaj se dogaja z našo kožo, medtem ko nosimo masko?

Kaj se dogaja z našo kožo, medtem ko nosimo masko? (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2020

Maske bomo nosili še lep čas, zato se moramo seznaniti s tem, kako lahko hkrati poskrbimo tudi za kožo. 

Aprila je Center za nadzorovanje in preprečevanje bolezni razglasil priporočilo, da si v javnosti vsi zakrivamo nos in usta ter s tem pomagamo zaustaviti širitev virusa COVID-19. Danes imate zagotovo eno masko vedno v avtu, eno pri vhodnih vratih, eno na delovnem mestu … Ukrep bo trajal še dolgo, vi pa ste že opazili, da maske povzročajo spremembe na obrazu, kot so akne, ogrci, mastna koža …

V javnosti ste z masko tako ali tako zakriti, vendar lahko pomanjkanje nege na koži pusti vidna znamenja še dolgo po tem, ko jih ne bomo več nosili. Zato upoštevajte nekaj nasvetov: 

Omislite si pralno masko

Poleg mask, ki jih kupite v lekarni, si omislite še bombažno pralno masko, ki je bolj prijazna do kože. Priporočljiva je v vročem vremenu, ko se že tako ali tako potite, maska pa vse skupaj še poslabša. Vendar pri pranju pazite na količino detergenta, ki lahko prav tako škoduje koži. 

Izognite se ličilom, nanesite sončno kremo

Nositi ličila pod masko je približno tako, kot telovaditi naličen. Kmalu boste imeli kup zamašenih por, ki ne morejo dihati in izbruh aken na obrazu. Zato skušajte omejiti ličila, vendar ne pozabite na sončno kremo, saj z masko niste varni tudi pred sončnimi žarki. (Uporabljajte sončno kremo tudi ko niste na počitnicah!

Večkrat očistite kožo

Ko snamete masko in natančno umijete roke, poskrbite še za obraz. Uporabite blago čistilno sredstvo ali samo vodo in dobro oplaknite kožo. S tem boste preprečevali zadrževanje nečistoč, vlaken maske in virusov na obrazu.