Kako cimet vpliva na kožo? Letošnjo jesen ga ne bomo dali samo v cimetove rolice ...

Kako cimet vpliva na kožo? Letošnjo jesen ga ne bomo dali samo v cimetove rolice ... (foto: profimedia) profimedia
6. 10. 2021

Cimet največkrat uporabimo v kuhinji in verjetno vas spominja na jesen ali zimo, ko ga večkrat dodate jedem. Tokrat pa poglejmo, kako ga še lahko uporabimo. 

O zdravstvenih težavah se posvetujte z zdravnikom ali drugim strokovnjakom, nasveti so zgolj informativne narave in ne nadomestijo zdravljenja. 
Cimetov ekstrakt lahko omili nekatere težave s kožo in ima še nekaj dobrih lastnosti:

Pomaga pri celjenju ran: Cimetovo olje vsebuje cinamaldehid - protimikrobno sestavino, ki deluje proti bakterijam, ki jih najdemo v ranah in pri vnetjih. Zato lahko pospeši celjenje ran in prepreči vnetje ali gnojenje. 

Očisti aknasto kožo: Cimetov gel lahko pomaga pri čiščenju kože, nagnjene k aknam in prepreči ali omili le-te. Bori se tudi proti drugim vnetjem na obrazu in težavam kot je rdečica in odvečno proizvajanje sebuma. 

Prepreči škodo od UV žarkov: To še ne pomeni, da ne potrebujete sončne kreme, vendar ima koža določeno stopnjo zaščitenosti že ob redni uporabi cimetovega olja, saj vsebuje vitamin C, ki ščiti pred poškodbami od UV žarkov in posledično pripomore k počasnejšemu staranju (prekomerno sončenje namreč pospeši staranje kože). 

Posvetli kožo: Cinamaldehid zmanjšuje nastajanje melanina in je v kozmetiki včasih uporabljen kot sredstvo za posvetlitev kože. Cimet vsebuje tudi p-kumarno kislino, ki je prav tako uporabljena v določenih izdelkih za kožo, obe sestavini pa se borita proti hiperpigmentaciji. 

Omili gube: Cinamaldehid lahko poveča proizvodnjo kolagena, ta pa ohranja kožo mladostno in gladko. Ne boste preprečili staranja, lahko pa ga malce upočasnite ali omilite videz prvih gub. 

Prepreči oksidativni stres: Cimet vsebuje beta-karoten, vitamin B, evgenol, cinamaldehid, vitamin A, kalij, magnezij, kalcij, železo in še kar nekaj drugih sestavin - vse to pripomore k zmanjšanju oksidativnega stresa, ki se pojavi zaradi prekomernega proizvajanja radikalov v telesu. 

Viri: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6515316/
  2. http://www.bmrat.org/index.php/BMRAT/article/view/515
  3. https://knepublishing.com/index.php/KnE-Social/article/view/4129/8497
  4. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/8/275 
  5. https://as-botanicalstudies.springeropen.com/articles/10.1186/1999-3110-54-10
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22233457/
  7. https://ejmcm.com/article_10484_cab59802cd1f89d25bf46c9e4523ff51.pdf