Olupka od čebule nikoli več ne boste vrgli v smeti: iz njega lahko pripravite stvar, ki jo v trgovini drago plačate

2. 2. 2024
Deli
Olupka iz čebule nikoli več ne boste vrgli v smeti: iz njega lahko pripravite stvar, ki jo v trgovini drago plačate (foto: Profimedia)
Profimedia

Iz stvari, ki bi jo sicer zavrgli, lahko pripravite tisto, kar bi vas v trgovini drago stalo.

Čebula je eno najbolj vsestranskih živil, ki skrbi za odličen okus v številnih jedeh, obenem pa ima tudi blagodejne učinke na zdravje. Med pripravo običajno olupek iz čebule zavržemo, na portalu Cosmopolitan pa opozarjajo, da lahko iz njega naredimo nekaj veliko boljšega.

Ne spreglejte:

Prednosti olupka čebule

Ste vedeli, da je čebulji olupek le naravno posušena čebula, ki ima v sebi v resnici prav toliko okusa, kot njena notrajost? Čebulji olupek je prav tako poln vitaminov A, C in E ter antioksidantov, pohvali pa se lahko tudi s protivnetnimi lastnostmi.

V številnih kulturah je tako vse splošno priznani (tudi zdravstveni) pripomoček, s katerim si v obliki čaja blažijo bolečine v mišicah, pomagajo pri nespečnosti ter celo barvajo sive lase.

Čebulji olupek lahko postane odlična začimba.

Če čebulji olupek zmeljete s pomočjo kuhinjskega mikserja v prah, lahko pripravek uporabite kot začimbo in naraven ojačevalec okusa, ki ga tudi sicer prodajajo v trgovinah.

Koristen pa naj bi bil tudi olupek česna. Ta naj bi zaradi svoje vsebnosti med drugim pomagal ščititi zdravje srca ter zaviral staranje, prav tako pa naj bi bil dobra podpora pri krepljenju imunskega sistema in nižanju holesterola.

Preberite več na Cosmopolitan.si

Bonus video:  Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger