Naučite se nekaj novega o Hrvaški! To so dejstva, ki jih še ne poznate

30. 6. 2024
Deli
Na gori Biokovo v bližini Makarske se nahaja Skywalk - steklena razgledna ploščad, ki se razteza čez klif in ponuja spektakularen pogled na Jadransko morje in otoke. (foto: Profimedia)
Profimedia

Hrvaška je polna presenečenj in zanimivosti, zaradi katerih je edinstvena destinacija, to pa je nekaj znanih in manj znanih dejstev. Na primer, Hrvaška ima skupno 1244 otokov in otočkov.

Kljub temu velikemu številu je naseljenih le 78 otokov. Zaradi te raznolike strukture arhipelaga je Hrvaška ena najbogatejših držav po številu otokov v Sredozemlju. Največja otoka sta Krk in Cres, priljubljeni turistični otoki pa Hvar, Brač, Korčula in Mljet.

Preberite še:

Hrvaška ima skupno dolžino obale približno 5.835 kilometrov. Od tega je celinska obala Jadranskega morja dolga približno 1777 kilometrov, obale otokov, otočkov in skal pa preostalih 4058 kilometrov.

Ta razčlenjena obala s številnimi otoki, zalivi in zalivčki ponuja številne možnosti za raziskovanje in uživanje v naravnih lepotah. Zanimiva dejstva o Hrvaški Hrvaška je država bogate zgodovine, kulture in naravnih lepot.

Tukaj je nekaj zanimivih dejstev, ki jih morda niste vedeli:

 1. Najstarejše mesto v Evropi 

Vinkovci, majhno mesto na vzhodu Hrvaške, veljajo za eno najstarejših naseljenih mest v Evropi. Ljudje tam neprekinjeno živijo že več kot 8000 let.

Najstarejše mesto v Evropi Vinkovci, majhno mesto na vzhodu Hrvaške, veljajo za eno najstarejših naseljenih mest v Evropi.

Najstarejše mesto v Evropi Vinkovci, majhno mesto na vzhodu Hrvaške, veljajo za eno najstarejših naseljenih mest v Evropi.

Profimedia

2. Izum kravate

 Hrvaška je domovina kravate. Ta modni dodatek izvira iz hrvaških vojakov iz 17. stoletja, ki so okoli vratu nosili rute, ki so po vsej Evropi postale popularne kot "hrvat", ki se je kasneje razvila v "cravat".

3. Najmanjše mesto na svetu 

Hum, mesto v Istri, se pogosto omenja kot najmanjše mesto na svetu. Ima le okoli 20 prebivalcev, a kljub svoji velikosti ima status mesta.

4. Dubrovnik kot navdih 

Mesto Dubrovnik je bilo navdih za "Kraljev pristanek" v priljubljeni seriji "Igra prestolov". Veliko prizorov iz serije je bilo posnetih v tem čudovitem mestu.

5. Več kot 1200 otokov 

Hrvaška obala Jadranskega morja je prekrita z več kot 1200 otoki, otočki in skalami, od katerih jih je približno 50 naseljenih. Največja otoka sta Krk in Cres.

6. Jame in kraške formacije 

Nacionalni park Plitvička jezera je znan po svojih jezerih in slapovih, pa tudi po številnih jamah. V tem nacionalnem parku je približno 50 jam.

7. Gastronomske specialitete 

Hrvaška kuhinja je zelo raznolika in se razlikuje od regije do regije. Istra je na primer znana po tartufih, Dalmacija pa po ribjih specialitetah in oljčnem olju.

8. Prva brezplačna Wi-Fi plaža na svetu 

Plaža Bačvice v Splitu je bila prva plaža na svetu z brezplačnim brezžičnim internetom.

9. Pulj in njegov amfiteater

Pulj, mesto na istrskem polotoku, ima enega najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Amfiteater v Pulju, znan kot Arena, je bil zgrajen v 1. stoletju in je lahko sprejel okoli 23.000 gledalcev.

10. Skywalk na Biokovu

 Na gori Biokovo v bližini Makarske se nahaja Skywalk - steklena razgledna ploščad, ki se razteza čez klif in ponuja spektakularen pogled na Jadransko morje in otoke.

Amfiteater v Pulju, znan kot Arena, je bil zgrajen v 1. stoletju in je lahko sprejel okoli 23.000 gledalcev.

Amfiteater v Pulju, znan kot Arena, je bil zgrajen v 1. stoletju in je lahko sprejel okoli 23.000 gledalcev.

Profimedia

Manj znana dejstva o Hrvaški Hrvaška je resnično edinstvena država z raznoliko ponudbo, tako v zgodovinskem, naravnem in kulturnem smislu. 

Tukaj je nekaj nenavadnih in manj znanih dejstev o Hrvaški, ki jih poznajo le redki:

Vezni polk

Vsako leto je v Zagrebu dogodek imenovan "Krat Regiment", ki obeležuje zgodovino in pomen kravate v hrvaški kulturi. Ta nenavaden dogodek vključuje parado in slovesnosti v čast kravate.

Zlarin – otok brez avtomobilov

Otok Zlarin v šibeniškem arhipelagu je eden redkih otokov, kjer je prepovedan promet z avtomobili. Tukaj lahko uživate v miru in tišini, brez hrupa motorja. Podobno je na Silbi, kjer dopustuje skoraj več Slovencev kot Hrvatov.

Muzej propadlih razmerij

V Zagrebu je edinstven Muzej prekinjenih zvez, posvečen propadlim ljubezenskim zvezam. Muzej prikazuje predmete, ki so jih podarili nekdanji partnerji, z zgodbami za njimi.

Kravata okoli Arene v Pulju

Leta 2003 so okoli amfiteatra v Pulju postavili največjo kravato na svetu, dolgo 808 metrov in široko 25 metrov. Ta spektakularen prizor je bil del umetniške instalacije.

Največja bela jama

Na Hrvaškem se nahaja Vjetrenica, največja in najbolj znana bela jama na Balkanu, ki se nahaja blizu meje z Bosno in Hercegovino. Ta jama ima bogato favno, vključno z endemičnimi vrstami.

Hum kot najmanjše mesto

Čeprav je bilo že omenjeno, je zanimivo, da ima Hum svojega župana, izvoljenega z glasovi vseh prebivalcev.

Hrvaški superjunak

Hrvaška ima svojega superjunaka - Super Hrvoja, ki v stripu nastopa kot zaščitnik Hrvaške, se bori proti zlikovcem in promovira hrvaške vrednote.

Najsevernejša točka Sredozemlja

Mesto Savudrija na zahodni obali Istre je najsevernejša točka celotnega Sredozemlja. Znan je po svetilniku, zgrajenem leta 1818, ki je najstarejši delujoči svetilnik na Jadranu.

Najstarejše delujoče soline

 Soline v Stonu na polotoku Pelješac so najstarejše delujoče soline v Evropi in ene najstarejših na svetu. Obstaja že od rimskih časov in še vedno prideluje sol na tradicionalen način.

Vodni most

V Narodnem parku Krka, na reki Krki, se nahaja redek pojav - vodni most. To je kraj, kjer en slap prečka drugega in ustvarja iluzijo, da voda "premosti" en del reke v drugega.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren