"Prenehala sem z zaobljubami o hujšanju, in to me je končno osvobodilo" (resnična zgodba)

"Prenehala sem z zaobljubami o hujšanju, in to me je končno osvobodilo" (resnična zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2022

"Ko sem odstranila te nedosegljive zaobljube glede prehrane, sem naredila prostor spremembam, ki so resnično vplivale na moje življenje."

"Moji možgani delujejo tako, kot pač delujejo, ker sem odrasla kot debelušen otrok. Na dietah sem bila še preden sem sploh vedela, kaj to pomeni in že od vedno sem se zelo zavedala številke na tehtnici. To je seveda vodilo v preizkušanje diet s spleta, brskanje po knjižnici za odgovorom, ki bi pojasnil in zmanjšal število kilogramov ter v postavljanje novoletnih zaobljub o izgubi teže, ki se niso nikoli uresničile. 

Zakaj zaobljube nikoli ne delujejo?

Nisem edina, ki si je toliko let zastavljala cilj o hujšanju in ga nikoli dosegla. Veliko ljudi ima enako zaobljubo, saj čutijo pritisk, ko za praznike pojejo več kot običajno in v novem letu želijo popraviti škodo, ki so jo naredili telesu. Pri tem pa se ne zavedajo, da je hujšanje veliko večji proces od štetja kalorij in zahajanja v telovadnico. 

Že pred pandemijo sem rada kuhala in načrtovala obroke, ko se je pojavil virus, pa sem začela svoje znanje izpopolnjevati z zapletenejšimi recepti, da je čas hitreje minil. Ko sem tako listala po eni od mojih kuharskih knjig, sem naletela na recepte za različno pripravljeno zelenjavo in hotela sem poskusiti kar vse. Slišati je bilo slastno! Takrat se je začela moja pot ...

Odločila sem se, da bom namesto, da bi se spet prikrajšala za hrano in se vsak dan silila k telovadbi, raje storila nasprotno: jedla bom. In to zelo dobro! 

V letu 2021 sem tako KONČNO opustila zaobljubo o hujšanju in si namesto tega zadala nekaj bolj dosegljivega, izpopolnjujočega, kreativnega in slastnega. 

Zadala sem si, da bom skuhala recepte iz ene od mojih kuharskih knjig. To je spremenilo moj pogled na novoletne zaobljube, hujšanje in odnos do mojega telesa. Svojo zaobljubo sem zaupala prijateljici, ki ima izobrazbo s področja prehrane. Strinjala se je, da je to odličen cilj, saj natanko vem, kaj morem storiti in v tem bom dejansko uživala. Bilo je, kot bi pritisnila nekakšno tipko za ponovni zagon. Tokrat ni šlo za hujšanje, ampak za boljši odnos do hrane. 

Ker sem jaz običajno tista, ki nahrani prijatelje, sostanovalko, fanta in starše, sem se odločila, da bom vsak teden pripravila vsaj en recept iz izbrane knjige. V  nekaterih tednih sem pripravila več receptov iz knjige, spet drugič sem izbrala nekaj lahkega in hitro pripravljenega, saj nisem imela veliko časa, ali pa sem recept popolnoma izpustila, če sem bila na počitnicah.  

Ko sem konec leta štela recepte, jih je naneslo 55, še dva pa sem imela na svojem seznamu za pripravo. Da mi ne bi spodletelo, in da nisem izgubila motivacije, sem to delila tudi na družbenih omrežjih. 

Česa sem se ob tem naučila?

Vse se je začelo z mojim najljubšim obrokom, ki sem ga prvič pripravila za novo leto. Po tem sem celo leto kuhala zelo okusno, pa tudi težje jedi. Tu je nekaj lekcij, ki mi jih je prinesla lanska zaobljuba: 

1. Zastavi si drugačne cilje. Za novo leto je toliko pritiska, da si moramo zadati cilje, ki nas spremenijo, jaz pa sem si tokrat zastavila nekaj, kar me bo izboljšalo. 

2. Sveže sestavine so pomembne bolj kot kalorije. Šele ko sem bila primorana kupiti zelenjavo v trgovini, namesto na lokalni tržnici, sem videla, kako veliko razliko naredijo sveže sestavine. 

3. Življenje je več od številke na tehtnici. V tem letu sem jedla tudi stvari, po katerih sem imela prej slabo vest, toda tokrat sem bila srečna."

Arielle Weg