Mama, ki se bori z rakom, hčerki zagrozila, da ji nikdar ne odpusti, če v znak solidarnosti ne naredi TEGA (osebna zgodba)

Mama, ki se bori z rakom, hčerki zagrozila, da ji nikdar ne odpusti, če v znak solidarnosti ne naredi TEGA (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2023

Težka bolezenska stanja lahko zelo negativno vplivajo na bolnika, prav tako pa tudi na njegove bližnje. Večkrat se to izkaže tudi v dinamiki odnosov, ki se lahko precej spremeni. Včasih na boljše, drugič pa na slabše.

Svojo zgodbo je na spletnem portalu Reddit delil moški, katerega žena je med kemoterapijo izgubila lase in je trmasto vztrajala pri tem, da si njena najstniška hči v znak solidarnosti obrije glavo. Hčerka je to zavrnila, toda pričela je pritiskati nanjo in ji groziti. Ko je dekličin oče ugotovil kaj se dogaja, je ženo soočil z njenim manipulatvnim vedenjem. 

Manipulativno vedenje na račun bolezni

Ženin mož in oče najstnice, ki je zgodbo javno razkril je povedal, je njegova žena trenutno na zdravljenju raka. »Ena od stvari, za katero mi je povedala, da se najbolj bori z njo, je bila izguba las. Toda pred nekaj tedni si jih je bila prisiljena povsem pobriti,« je zapisal moški.

»Kmalu zatem je predlagala, da bi to naredila tudi najina 17-letna hči Anna, ki ima sicer zelo lepe, dolge lase, ki jih izjemno neguje, zato se mi je zdelo primerno, da jo na štiri oči vprašam, če si to res želi.«

Naposled je obveljala ženina želja

Anna je očetu povedala, da si ne želi obriti glave, in oba sta menila, da bo njegova žena to razumela. Nekega dne pa sta se moževa žena in Anna vrnili z nakupovanja in mož je bil presenečen nad hčerkinim novim videzom. »Ana je imela pobrite lase, kar se mi je zdelo čudno. Po večerji sem se odločil, da jo vprašam, zakaj je spremenila svojo odločitev. Povedala mi je, da ji je mama rekla, da ji ne bo nikoli odpustila, če ji ne bo izkazala podpore tako, da si bo pobrila glavo, »je zapisal moški.

Ko je hči vprašal, ali je zadovoljna s svojimi novimi lasmi, mu je odgovorila, da ni. Pozneje je moški svojo ženo soočil s situacijo. Po besedah žene je bilo britje glave »Annina izbira«, čemur v resnici ni bilo tako.

»Odvrnil sem ji, da mora spoštovati Annine osebne odločitve. Žena pa je preprosto rekla, da ji je želela s tem izkazati podporo. Svojo ženo imam rad in razumem, da preživlja nekaj travmatičnega, vendar pa se mi njen odnos zdi zelo manipulativen in takšnega vedenja osebno ne morem sprejeti. Nisem prepričan, ali lahko to presežem in nadaljujem razmerje,« je še dodal moški.

Kruto dejanje so zaznali tudi drugi uporabniki

Uporabniki spletnega forumaso se strinjali z moškim in dejanje njegove žene označili za kruto. »Bolezen vaši ženi ne daje dovoljenja, da travmatizira vajinega otroka. To, kar je storila tvoja žena, je bilo skrajno odvratno in upam, da ji ne boš prizanesel,« je komentiral eden od uporabnikov.  

»Prepričana sem, da se vaša žena spopada s težavami s samopodobo, vendar je bilo bolj ali manj manipuliranje s hčerko, da si je ostrigla lase, popolnoma grozen način,« je poudarila druga uporabnica.

Mnogi pa so se strinjali, da britje las ne pomaga osebi, ki se bori z rakom. Ljudje lahko svojo podporo bližnjim, ki se borijo z rakom, poleg britja glave izrazijo na številne druge načine. Kakšno pa je vaše mnenje?   

Morda vas bo zanimalo tudi:

Modra soba: Kako se bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo?

Pogovoru lahko prisluhnete tukaj: