7 najbolj nenavadnih znakov raka, na katere morate biti pozorni

7 najbolj nenavadnih znakov raka, na katere morate biti pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2022

Rakava obolenja so včasih bolj, včasih manj prepoznavna. Preverite, na katere nenavadne, manj znane simptome morate biti pozorni.

Nenavadni mozolji

Če se vam na koži pojavi nenavaden mozolj, ki na nikakršen način ne izgine, gre lahko za kožnega raka. Zdravniki opažajo, da se kožni rak pogosto kaže kot nekakšen "manjši mozoljček", ki se nato širi. Obenem pa stroka opozarja, da so takšni mozolji v večini primerov pokazatelj visoko ozdravljivih vrst raka.

Nepojasnjena srbečica

Če se v vašem telesu pojavlja nenadna, neutemeljena, vztrajna srbečica, je to lahko znak limfoma. V kolikor dermatolog ne najde vzroka za vašo srbečico, opravite še krvne preiskave.

Bolečina v ušesu

Bolečina je najpogosteje posledica vnetja ušesa, vseeno pa v nekaterih primerih lahko nakazuje na rakava obolenja. Bolečino v ušesu opažajo pri redkejših oblikah raka, kot je rak na jeziku.

Vaginalne krvavitve

Krvavitev je običajna v času menstruacije, druge nepojasnjene krvavitve pa so lahko pokazatelj drugih težav. Morda vzrok za krvavitev tiči v težavah s hormoni, v nekaterih primerih pa lahko gre tudi za raka maternice ali jajčnikov.

Bolečine v kosteh

Do bolečin lahko pride zaradi poškodb, neustrezne drže, neustrezne prehrane ali premajhne količine gibanja. Obenem pa so bolečine v kosteh lahko tudi znak levkemije.

Težave z uriniranjem

Se vam zdi, da nenehno opravljate majhno potrebo? Je vaše uriniranje boleče? Težave z uriniranjem so najpogosteje posledica vnetij, v redkejših primerih pa so lahko pokazatelj raka na ledvicah ali mehurju.

Napihnjenost

Pogosta težava, ki lahko nastane iz najrazličnejših vzrokov. Napihnjenost je lahko posledica neustrezne prehrane ali težav s prebavili, v nekaterih primerih pa do napihnjenosti pride tudi zaradi raka jajčnikov.

Vsekakor je pomembno, da dobro opazujete svoje telo in se v primeru nenavadnih sprememb posvetujete s svojim zdravnikom.

Vir: health.com