Se zavedate nevarnosti, ki jih prinašajo prehranski nasveti z družbenih omrežij?

Se zavedate nevarnosti, ki jih prinašajo prehranski nasveti z družbenih omrežij? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2022

Kaj vse ste že kupili po priporočilu vplivnežev na družbenih omrežjih? Nepreverjene prehranske trditve, diete in dodatki vam lahko zelo škodujejo, zato preverite, čemu sploh lahko verjamete. 

Družbenim omrežjem se težko izognete, lahko pa poskrbite, da ne obvladujejo prevelikega dela vašega življenja. Če na njih preverjate videe živali in zabavne vsebine, ali pa izobraževalne, s tem ni nič narobe. Veliko pa tvegate, če na družbena omrežja zahajate tudi po nasvete o prehrani, jedilniku, prehranskih dopolnilih ... 

Se zavedate tveganja, ki ga prinaša nepreverjena informacija o prehrani? 

Pogosto je odgovor ne. Kliknemo na izdelek, ki je očem privlačen, če pa ga potrdi še priljubljen vplivnež, mu zaupamo še bolj. V zadnjem času so na primer popularni dodatki za sijoče lase in zdrave nohte v obliki živali in živahnih barv. Tudi okus spominja na bonbon. Poleg tega jih hvalijo vplivnice, ki lahko pokažejo vidne rezultate.

Ozadje pa je seveda drugačno ... Vplivneži "pozabijo" povedati, katere sestavine se skrivajo v teh prikupnih bonbonih za lase. Med njimi so tudi barvila in veliko sladkorja. Poleg tega rezultati niso zagotovljeni, pravzaprav niti ne veste, če sestavine lahko delujejo na takšen način. 

Potem so tu tudi stroge diete, ki se jih držijo in zagovarjajo nekateri na družbenih omrežjih, ali uživanje nenavadnih kombinacij prehrane in živil, ki vam morda ne ustrezajo. 

Preverite, na kaj morate biti pozorni, ko na družbenih omrežjih naletite na prehranske nasvete: 

Preverite, od kje izhaja informacija ali trditev

Vplivneži lahko ponudijo tudi dobre nasvete in ponudijo kvalitetne izdelke, vendar, kako boste to vedeli? Vedno je najbolje, da se pred nakupom kateregakoli prehranskega dopolnila posvetujete s svojim zdravnikom ali strokovnjakom, ki ima ustrezno izobrazbo (nutricionistom, dietetikom ...). Ta vam bo povedal tudi, ali dodatek zares potrebujete in ali vsebuje sestavine, ki vam zares lahko pomagajo do cilja. 

Ne pozabite, da rezultatov ne boste dosegli le z dodatki, ampak boste morali vložiti svoj trud in čas. 

Bodite pozorni na sponzorsko vsebino

Vplivneži morajo vso vsebino, za katero so plačani od določenega podjetja, ustrezno označiti. Bodite pozorni na takšne oznake. Če je določeno sodelovanje vplivneža s podjetjem plačano, še ne pomeni, da je izdelek slab ali da so informacije napačne, lahko pa sklepate, da so nekatere trditve izrečene prav zaradi tega. 

Tudi tokrat o izdelku povprašajte strokovnjaka, ne glede na to kako mikavno izgleda. 

Izognite se vsem vrstam diet

Določeni vplivneži promovirajo določen način prehranjevanja ali zagovarjajo diete. Lahko jim ustrezajo in lahko so celo izgubili nekaj kilogramov, vendar to še ne pomeni, da boste tudi vi dosegli lepe rezultate. 

Prej bodo takšni nasveti o dietah pripeljali do prehranskih motenj, težav s prebavo in drugih zdravstvenih problemov. Če potrebujete dieto, se oglasite pri svojem zdravniku in nasvete sprejmite le od strokovnjakov (prehranskih, vadbenih, zdravnikov). 

Prelepo, da bi bilo res ...

... in običajno ni. Ko slišite obljube o izjemnih rezultatih, takšne in drugačne trditve, ki se slišijo kar prelepo, ugasnite pametni telefon in pojdite na sprehod. Deležni boste veliko več dobrih učinkov kot od strmenja v ekran in neresničnih trditev.