Ste vedeli, da lahko TE ostanke hrane uporabite za gnojenje sobnih rastlin?

Ste vedeli, da lahko TE ostanke hrane uporabite za gnojenje sobnih rastlin? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2022

Nekateri ostanki hrane morda res niso užitni ali na prvi pogled delujejo neuporabni, vendar jih lahko brez težav uporabite za gnojenje svojih rastlin ter tako pripomorete k hitrejši rasti.

Zavržena hrana je ena večjih okoljskih težav, s katerimi se srečujemo v zadnjem letu. A določeni deli hrane niso užitni oziroma na prvi pogled delujejo neuporabni - kavne usedline, kosti, voda, v kateri ste kuhali... Vendar tudi te ostanke lahko uporabite in tako pripomorete k temu, da zavržete čim manj.

Kavne usedline

Ena najbolj znanih oblik naravnega gnojenja je uporaba kavnih usedlin. Ko zjutraj popijete kavo, počakajte, da se usedline nekoliko ohladijo, nato pa jih preprosto stresite v zemljo rastlin. Usedline obogatijo zemljo in prispevajo k hitrejši rasti rastlin.

Voda, v kateri ste kuhali zelenjavo

Ko kuhate zelenjavo, preostale vode ne zlijte v odtok. Počakajte, da se slednja ohladi, nato pa jo uporabite za zalivanje rastlin. Tako boste rastlinam na enostaven način dodali vitamine in minerale.

Kosti

Tudi kosti, ki ostanejo pri mesnih jedeh, lahko koristijo vašim rastlinam. Kosti zmeljite v prah oziroma na majhne koščke, nato pa jih primešajte k zemlji. Slednji tako dodate fosfor, kalij in kalcij.

Jajčne lupine

Jajčne lupine sestavlja kalcijev karbonat, ki je eden bistvenih elementov za rast rastlin. Prav tako pa lupine vsebujejo magnezij, kalij, železo in fosfor. Po uporabi jajc lupine pustite nekaj dni, da se posušijo, nato pa jih zmeljite v prah in z njim pognojite zemljo rastlin.

Voda, v kateri ste kuhali riž ali testenine

Ne samo voda, v kateri ste kuhali zelenjavo; tudi voda, v kateri ste kuhali riž ali testenine lahko pripomore k zdravju in rasti vaših rastlin. Kakor pri kuhanju zelenjave, tudi tukaj vodo shranite in ohladite, nato pa jo uporabite za zalivanje.

Bananin olupek

Najbrž že veste, da so banane odličen vir fosforja in kalija, enako pa velja tudi za olupek. Tega lahko preprosto narežete na manjše koščke in ga vmešate v zemljo ali pa ga kar celega uporabite na vrtu ali pri večjih rastlinah.