Si vaši otroci želijo psa? Najprej naj opravijo TA preizkus in dokažejo, da bodo zanj skrbeli

14. 3. 2023
Deli
Si vaši otroci želijo psa? Najprej naj opravijo TA preizkus in dokažejo, da bodo zanj skrbeli (foto: Profimedia)
Profimedia

Se že dlje časa upirate otrokom, ker si želijo psa, vi pa veste, da boste na koncu morali skrbeti zanj? Ponudite jim možnost, da se dokažejo. 

Z željo po hišnem ljubljenčku se srečuje mnogo staršev in otroci ves čas obljubjajo, da bodo za žival skrbeli sami vsak dan. Vendar so na žalost starši tisti, ki običajno prevzamejo vso odgovornost in končajo s psičkom, za katerega velikokrat nimajo časa ali je deležen le 5-minutnih sprehodov. Poskrbite, da pri vas ne bo težko in otrokom najprej ponudite test. 

Neka uporabnica Reddite se je znašla v podobni situaciji, saj si njeni otroci in mož želijo psa, ona pa je proti. Tako se je znašla: 

"Že preden sva se z možem poročila in imela otroke, sva se strinjala, da vsaka velika odločitev zahteva dva glasova ZA ali PROTI. In tega se drživa. 

Sedaj smo se znašli v situaciji, ko si mož in otroci želijo psa, jaz pa ne. Slišala sem že preveč zgodb o tem, kako mora na koncu za žival skrbeti ravno tisti član, ki si tega ni želel. Dolgo so me prepričevali in na koncu sem se strinjala. 

A pod tremi pogoji: 

  1. Pes mora imeti manj kot 27 kg, saj ne potrebujemo mastifa.
  2. Pes ne sme puščati dlak/mora biti kratkodlak. Nihče sicer ni alergičen na dlako, vendar nočem imeti dodatnih obveznosti. 
  3. 60 dni zapored morajo vsi izvesti test, ki bo dokazal, da so pripravljeni na psa. 

Kako je izgledal test?

  • Vsak dan so morali najprej pobrati smeti iz vseh smetnjakov po hiši in jih vreči v velik smetnjak zunaj. S tem so dokazovali, da ne bodo pozabili nahraniti psa vsak dan. 

  • 6 dni v tednu so morali dvakrat dnevno na kilometer in pol dolg sprehod. Pri tem so morali prižgati GPS, da je bila razdalja zares dosežena. 

To so morali ponavljati 60 dni, in če so kakšen dan zamudili ali spregledali, so morali začeti znova. Do sedaj so najdlje zdržali dva tedna. 

Kmalu so me poklicali moji starši, da so mi povedali, da sem smešna in trapasta, da otrokom ne dovolim imeti psa. Strinjala sem se z njimi, vendar sem bila pripravljena na to, saj so vedno na strani otrok in me nikoli ne podprejo. Poslala sem jima povezavo do podjetja, ki se ukvarja s sprehajanjem psov, kadar sam nimaš časa za to. Rekla sem jima, da naj odpreta račun pri tej agenciji, ki jo bom lahko poklicala vedno, kadar bodo njuni vnuki in zet pozabili sprehoditi psa ali ne bodo imeli časa. 

Starši so me imeli za nesramno in rekli, da imajo pravico do svojega mnenja. Tudi s tem se strinjam, vendar če niso pripravljeni finančno prispevati k odločitvi, potem tukaj njuno mnenje pač ne šteje. 

Mož je potem končno ugotovil, da otroci niso dovolj odgovorni, da bi imeli psa in rekel, da jim morava to povedati. Sama sem hotela, da jim to pove prav on, saj nisem bila jaz tista, ki se je postavila na njihovo stran in nasprotovala. 

Sedaj misli, da sem popolna trapa. Ni mi tega zares rekel, vendar je povedal na druge načine, kaj si misli o celotni stvari."

Pod zapisom se je vnela razprava tistih, ki so nasprotovali nakupu in tistih, ki so menili, da je test preveč krut in da ženska pretirava. 

V vsakem primeru je dobro, da se dobro pripravite, če si tudi vi želite psa: 

  • V dnevu morate imeti dovolj časa za sprehode, pasjo šolo in izkazovanje pozornosti psu. Vsak dan!

  • Imeti morate aktiven življenjski slog, saj bosta s psičkom veliko prehodila. 

  • Finančno morate biti pripravljeni ne le na nakup psa in pripomočkov, pač pa tudi na račune veterinarja, če zboli ali bo imel težave. 

  • V družini morate imeti dobre odnose, saj boste slej ko prej potrebovali pomoč pri sprehajanju psa, ali pa ne bo moral z vami na počitnice in ga boste morali nekje pustiti. 

  • Raziščite, kakšna pasma vam ustreza, kaj vse pes potrebuje, kam ga lahko vpišete v pasjo šolo, kje je veterinar, kaj bo s psom, ko boste v službi ...

Vir: Reddit, Zadovoljna.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Spoznajte slovensko karateistko, ki se je vpisala v zgodovino: