TO so zdravstvene koristi, ki jih poznajo vsi, ki imajo psa

TO so zdravstvene koristi, ki jih poznajo vsi, ki imajo psa (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2023

Pes ne velja brez razloga za človekovega najboljšega prijatelja. Vendar psi niso le zvesti in ljubeči spremljevalci, temveč lahko zagotavljajo tudi številne koristi za zdravje, ki so tudi znanstveno podprte.

Kakšne so koristi pasje družbe?

Blaženje stresa in tesnobe

Vaš pasji spremljevalec vam lahko nudi tolažbo in olajša vaše skrbi. Številne raziskave namreč kažejo, da psi in terapevtski psi pomagajo blažiti stres in tesnobo. Že samo božanje znanega psa zniža krvni tlak in srčni utrip, upočasni dihanje in sprosti mišično napetost.

Znanstveniki z univerze v Washingtonu so odkrili, da ima lahko že 10 minut božanja psa znatno znižal kortizol, glavni stresni hormon. Psi zagotavljajo tudi čustveno podporo in družbo, kar še posebej pomaga ljudem, ki živijo sami.

Več telesne dejavnosti

Pse je potrebno treba redno voditi na sprehode, kar vam lahko pomaga pri doseganju priporočene količine dnevne telesne dejavnosti. Poleg tega vam lahko igra s psom pomaga, da ostanete aktivni in v večji fizični kondiciji.

Izboljšanje zdravja srca

Raziskave so pokazale, da lahko pasja družba pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca. To je verjetno posledica dejstva, da so lastniki psov bolj aktivni in imajo manjšo stopnjo stresa. Poleg tega lahko pes pripomore k znižanju krvnega tlaka in ravni holesterola v krvi.

Manjše tveganje za alergije

Pri otrokih, ki odraščajo s psom v družini, je manjša verjetnost, da bodo zboleli za alergijami. To je verjetno zato, ker lahko kuža pomaga zmanjšati število alergenov v hiši. Poleg tega lahko izpostavljenost pasji družbi pomaga otrokom razviti močnejši imunski sistem.

Povečanje "hormona ljubezni"

Že samo pogled na psa vam lahko dvigne razpoloženje, kar je dokazala tudi  japonska raziskava. Sodeč po njenih rezultatih, pogled v pasje oči dvigne raven oksitocina, znanega tudi kot hormona ljubezni. Poleg splošnih koristi za zdravje so psi tudi naravni spodbujevalci razpoloženja.

Omogočanje več novih poznanstev

Če imate psa, vam lahko pomaga pri spoznavanju novih ljudi. Ob tem, ko vodite psa na sprehode, lahko spoznate druge lastnike psov in ostale ljudi. Vse našteto lahko izboljša vaše duševno zdravje, saj boste obkroženi z novimi ljudmi, ki v vaše življenje lahko prinesejo nove radosti. 

Preberite tudi: Se soočate z zimsko depresijo? TAKO lahko izboljšate svoje razpoloženje
Ali pa: Zato bi morali v kavo vmešati surovo jajce

Vir: akc.org