Ste preveč zaspani celo za vožnjo? To vam bodo povedali naslednji znaki (čas je, da uredite spalni ritem!)

Ste preveč zaspani celo za vožnjo? To vam bodo povedali naslednji znaki (čas je, da uredite spalni ritem!) (foto: profimedia) profimedia
16. 3. 2023

Ali vaš neurejen ritem spanja vpliva tudi na vožnjo? 

Vsi, ki se morate vsak dan voziti v službo in iz nje, ste za volanom zagotovo že zehali, si mencate oči in komaj čakali, da pridete na izbrano lokacijo, ker ste bili zaspani. Ali pa ste se več ur vozili na počitnice in ste na koncu komaj pripeljali do cilja. Ker je to lahko smrtno nevarno, poglejmo znake, ki kažejo, da ste za vožnjo preutrujeni. 

Že sekunda nepozornosti ali utrujenosti na cesti lahko povzroči velik kaos. Poglejmo še bolj nazorno: 

Nemška varnostna inšpekcija TÜV je postregla s podatki: Če vozite 100 km/h in za 2 sekundi zaprete oči, boste prevozili 56 m, ko ne boste gledali. 

Veste, kaj je mikrospanec?

Ne, ne govorimo o tistem kratkem spancu, ki vam da energijo za dan in traja kakšnih 20 minut. Mikrospanec štejemo v sekundah in morda ste ga že doživeli: oči se zaprejo, glava se povesi in nato nenadoma trznete. 

Ko se to zgodi med vožnjo, lahko v teh nekaj metrih in dveh sekundah že pride do nesreče ali ogrožanja življenja. Zato je nujno, da prepoznate znake, ki kažejo, da ste za vožnjo preveč utrujeni. Veliko bolje je, da zamudite kakšno minuto, kot da se na poti kaj pripeti. 

Ko ste preveč zaspani: 

 • zehate
 • mencate si oči, ki jih komaj držite odprte
 • začnete se tresti
 • trzate 

Če ste ravno v avtu, se ustavite na primernem mestu in zamenjajte voznika (če vas je v avtu več), ali zadremajte vsaj za 15 ali 20 minut. To se pogosto zgodi, ko vozite v času, ko naj bi po vašem bioritmu spali. Naše telo je sicer najbolj utrujeno med drugo in peto uro zjutraj ter okrog druge ure popoldne (takrat, ko si radi privoščite drugo skodelico kave). To ne velja za čisto vse ljudi, zato morate dobro poznati cirkadiani ritem (vaše stanje budnosti in spanja) in prilagoditi vožnjo tako, da bo potekala, ko boste imeli dovolj energije. 

Pomembno je tudi, ali ste jutranja ali večerna ptica, saj boste tako ugotovili, kdaj je za vas najbolj optimalen čas vožnje. Če zjutraj lažje vstanete in nimate težav z zbranostjo, potem se pred večerno vožnjo malce naspite ali pojdite na sprehod.

Nočne ptice zjutraj vstanite nekoliko prej in si dajte dovolj časa za prebujanje, da v avto ne sedete še na pol v snu. 

Uredite svoj spalni ritem

Neprespani ne boste le slabe volje, pač pa bo to vplivalo na vožnjo, zbranost in zmožnost koncentracije, učinkovitost opravljanja dela, raven stresa, športne rezultate, libido ... Ogrožena so skoraj vsa življenjska področja. 

Zato je nujno, da uredite svoj spalni ritem. Tu je nekaj napotkov: 

 • Na noč poskušajte spati med 7 in 8 ur. 
 • V posteljo se odpravite vsak dan ob približno isti uri, prebujajte se ob istem času (tudi na proste dneve, dokler se ne privadite). 
 • Zvečer ne jejte mastne in težke hrane, ki bi vas lahko držala po konci še dolgo. 
 • Ne telovadite ob poznih urah, saj nekatere to prebudi (pospešeno bitje srca, povečan krvni pretok itd.). 
 • Ustvarite sproščujočo večerno rutino, ki vas bo pripravila na spanec. 
 • Spalnica naj bo namenjena le spanju, da je možgani ne bodo povezali s čim drugim (npr. z delom). 
 • Po poldnevu ne uživajte kofeina
Vir: Danas.rs, Index

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.