Ste že slišali za otok, na katerem živi le 10 ljudi? Zares obstaja in nahaja se v Evropi!

Ste že slišali za otok, na katerem živi le 10 ljudi? Zares obstaja in nahaja se v Evropi! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 9. 2021

Koga bi vzeli s seboj na samotni otok? 10 zemljanov lahko brez težav odgovori na vprašanje, saj so sprejeli to odločitev. 

Si predstavljate, da bi življenje kot ga poznate pustili za seboj in se preselili na samotni otok? 10 Zemljanov je to izkusilo in še vedno živijo čisto drugače - predvsem stran od hitrega tempa, stresa in drame. 

Zvenelo bo kot pravljica, ampak je resnično: v Severnem Atlantskem oceanu se nahaja otok Stóra Dímun z le 10 prebivalci. Natančneje je del južnih Ferskih otokov. V jasnem vremenu je dostopen preko morja, edini reden stik z zunanjim svetom pa je oskrba s helikopterjem, ki jih obišče vsak teden. Tam čas teče enako hitro kot drugje po svetu, a vendar se zdi, da drugače - predvsem zaradi miru in nedotaknjene narave. 

Profimedia

Eva úr Dímun je prebivalka ene od dveh družin, ki sta si na Stóri Dímun ustvarili življenje. Tu je pred njo živelo že 8 generacij in vsi so se ukvarjali s kmetijstvom, tako kot se sedaj Eva. Jógvan Jón z dvema otrokoma je del druge družine, ki predstavlja polovico prebivalstva. 

In kaj je za Evo največja prednost življenja na Stóra Dímun? Poglejte v videu. 

"Tu smo, ker smo tako hoteli. Če izbereš takšno življenje, si ga moraš resnično želeti, saj je tako posebno, da drugače ne bi hotel biti tu," v videu razkrije Eva. 

Čeprav jih morje ločuje od množic ljudi, ne čutijo osamljenosti, poudarja: "Geografsko smo izolirani, a to ne pomeni, da smo osamljeni. Osamljenost je občutek, ki ga imaš v sebi in ni odvisen od tega, ali si sam, ali imaš okrog sebe veliko ljudi. Tukaj se ne počutim osamljeno, verjetno zato, ker se čutim povezano z naravo, živalmi in ljudmi."

Če želite tudi sami začutiti vsaj delček otoka, ga lahko obiščete. Izkušnja bo zagotovo edinstvena, kljub temu da ne boste stanovali v hotelu s petimi zvezdicami. Ljubitelji narave in preprostega življenja bi zagotovo vsaj enkrat morali počitnice preživeti tukaj.