Šumenje valov, masaža, vonj sivke ... Katere stvari najbolj sprostijo naše čute?

Šumenje valov, masaža, vonj sivke ... Katere stvari najbolj sprostijo naše čute? (foto: Photo by Yingchou Han on Unsplash) Photo by Yingchou Han on Unsplash
9. 3. 2020

Se vam večkrat zdi, da vam bo eksplodirala glava od vseh dražljajev iz okolice? No obstajajo pa tudi stvari in živa bitja, ki pomirijo naše čute. Čohanje psa, zelen travnik, vonj po kavi ... Vse to so stvari, ki sprostijo naše čute.  

Dotik

Masaža telesa je zagotovo ena najbolj sproščujočih stvari še posebej za tiste, ki so zasedeni za ekranom in tipkovnico. Lahko se prepustite poklicnemu maserju, lahko vas zmasira vaš dragi ali pa se s pripomočki zmasirate sami.

Masaža ugaja celemu telesu še posebej pa se zdi sproščujoča masaža hrbta, glave in podplatov. Odlična sprostitev je tudi »crkljanje« in božanje psa ali mačke, saj po raziskavah sodeč postanete bolj optimistični in pomirjeni.

Photo by Yingchou Han on Unsplash
Okus

Tudi z okušanjem se lahko sprostimo. Še posebej se priporoča kakšen zeliščni čaj z medom. Veliko ljudi si za sprostitev ponudi košček čokolade ali kakšne druge sladke dobrote. Nekateri se sproščajo tudi ob ENEM (ne več) kozarcu vina ali viskija.

Vid

Občudovanje obmorske, gorske, ravninske, močvirske, … narave je praznik za naše oči. Živa in neživa narava sta čudoviti kreaciji, katere se človek nikoli ne more preveč nagledati ter se čuditi vsem barvam in oblikam, ki jih ponuja.

Photo by Artem Sapegin on Unsplash
Vonj

Seveda so okusi različni tako, da niso vsi vonji za vse. Po nekaterih raziskavah so najbolj sproščujoče vonjave sivka, kakav, vanilija, citrusi, kava, vrtnice, bor, jasmin, olivno olje, …

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Sluh

Poslušanje narave npr. zaletavanje morskih valov ob obalo, piš vetra, ropotanje dežja je poezija za naša ušesa in možgane ter na nas deluje terapevtsko. Seveda se lahko sproščate tudi ob vam priljubljeni po navadi umirjeni glasbi.

Preberite še: Zdrave čokoladne kocke za zajtrk ali 12 zares neobičajnih krajev in naravnih čudes sveta

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri