Ta napaka pri spanju je kriva, da se prebudite čisto brez energije (ni telefon!)

Ta napaka pri spanju je kriva, da se prebudite čisto brez energije (ni telefon!) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2023

Poglejmo, kaj se dogaja med spanjem, da se vsako jutro prebujate takooo zelo zaspani. 

Kako ste danes spali? Ste si zjutraj zaželeli, da bi lahko še za kakšno minuto (ali uro) podaljšali spanec in ste se komaj spravili po konci? Ali sovražite jutra, ker vas ne prebudi niti tretja skodelica kave, a poskrbi, da zvečer ne zaspite? Preverite, ali težava tiči v vašem spalnem položaju. 

Začnimo pri vprašanju, zakaj potrebujemo počitek

Na to ste si odgovorili, ko ste kakšno noč prebedeli. Telo potrebuje čas za počitek, da se sprosti in umiri, nabere energijo. Med počitkom potekajo procesi celjenja in okrevanja, da je telo kasneje pripravljeno na nove (fizične) izzive. Odpočije si um, zato imate naslednji dan nešteto novih idej in lahko sprejemate dobre odločitve, npr. greste na vadbo ali skuhate obrok, namesto da ga pojeste v restavraciji. 

Ko se v posteljo odpravite pozno, med drugim škodite prebavi, saj verjetno še kaj pojeste in obrok ni ravno zdrav. Poleg tega jeste tik preden se uležete v posteljo. 

Zato se splača uvesti večerno rutino in jo redno izvajati, da si telo lahko zares odpočije. 

Če ste v zadnjem času opazili, da imate kakšne težave s spancem in še niste našli vzroka, lahko ta tiči tudi v položaju, v katerem spite. 

Kako spalni položaj vpliva na spanje? 

Tokrat ne govorimo o specifičnem položaju, pač pa o tem, koliko položajev ponoči zamenjate. Se premikate bolj malo in prebudite skoraj enako, kot zaspite? Na to bo verjetno znal odgovoriti vaš partner ali kdo, ki živi z vami. 

Tako kot npr. zaposleni v proizvodnji z leti pridelajo bolečine v določenem predelu, lahko tudi isti položaji pri spanju naredijo škodo zdravju. 

  • Če ste npr. vajeni spati na desnem boku, boste čutili bolečino v rami in desnem delu telesa.
  • Spanje izključno na hrbtu bo povzročilo bolečine v tem predelu in poslabšalo smrčanje.
  • S spancem na trebuhu pritiskate na vrat in hrbet, kar pomeni, da boste v teh predelih začutili bolečino in "vozličke". 

Enako bi lahko našli nekaj, kar vas boli v drugem položaju, v katerem vztrajate celo noč ali večji del noči. To ste opazili, če ste se kdaj prebudili in niste čutili roke ali dlani. 

Kako je torej najbolje spati? 

Telo vam bo hvaležno, če boste položaje spanja menjavali. Na to lahko vplivate zvečer, ko se uležete v posteljo. Ponoči se boste zelo verjetno premaknili, če boste začutili nelagodje, se pa to ne zgodi vedno, zato se prebudite npr. z otrdelim vratom. 

In čeprav se to ne zdi ravno velika sprememba, lahko zelo vpliva na kvaliteto spanca. Od tega je odvisno, kakšne volje se prebudite in kako boste funkcionirali čez dan. To pa je že kar precejšnja sprememba, kajne?

Prisluhnite atkvini podkastu! 

Ana Zrimšek nam je razkrila, da prehrana in ustrezen življenjski slog igrata zelo pomembno vlogo že pred zanositvijo.