Če imate težave s spanjem, si zvečer pripravite ta napitek!

Če imate težave s spanjem, si zvečer pripravite ta napitek! (foto: profimedia) profimedia
19. 6. 2021

Nespečnost lahko poskusite pregnati na naraven način s sestavinami, ki jih že imate v svoji kuhinji. 

Nespečnost ima seveda lahko veliko vzrokov, a nič ne bo škodilo, če jo najprej poskušate pregnati z napitkom, ki vam pomaga zaspati. Priprava je čisto preprosta. 

Potrebujete 3 stvari:

  • 1 olupljeno banano
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 l vode

Vodo segrejte do vretja, nato vanjo dajte olupljeno banano. Pustite vreti 10 minut, potem vodo precedite v skodelico in dodajte cimet po okusu. Napitek uživajte eno uro pred spanjem. 

Zakaj vam napitek lahko pomaga zaspati? 

Zaradi obeh sestavin - banane in cimeta. Težave s spanjem so namreč pogosto povezane s pomanjkanjem mineralov. 

BANANA je odličen vir kalija in magnezija, ki pozitivno vplivata na telo pred spanjem, kar je pokazala tudi raziskava. Telesu pomagata izničiti negativen učinek, ki ga povzroči stresni hormon kortizol in naredita ravno obratno - sprostita vas pred odhodom v posteljo.

Poleg ostalih hranljivih snovi v banani je potrebno omeniti še aminokislino triptofan, ki je predstopnja serotonina in melatonina. Melatonin se začne sproščati zvečer in s tem telesu sporoča, da je čas za spanje. Ko npr. v postelji brskate po telefonu, zmanjšate raven melatonina in posledično težko zaspite. Serotonin pa vpliva na spalni ritem, izboljša razpoloženje in nadzoruje apetit. Lačni in zaskrbljeni se pač ne boste zazibali v trden spanec, kajne?

CIMET vsebuje evgenol in fenilpropanoide, ki mu dajejo sladek in aromatičen okus. A to ni njihova edina dobra posledica: skrbijo tudi za izboljšan krvni pretok in urejeno prebavo. Oboje je lahko vzrok za nespečnost. 

Če recept od rednem uživanju ne bo niti omilil težav s spanjem in ste poskusili tudi kakšno drugo tehniko za sproščanje, je izvor precej globlji. Morda vas muči anksioznost, se že dlje časa nezdravo prehranjujete, imate pomanjkanje mineralov ali zelo stresno življenje. V vsakem primeru potrebujete strokovno pomoč. 

Po predlogi Fitness&Power