To se dogaja z vašim telesom, ko lažete

To se dogaja z vašim telesom, ko lažete (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2020

Vsi kdaj in vsem so že kdaj lagali. Laganje, pa naj gre za manj pomembne, tako imenovane bele laži, ali prikrivanje izdaje, dojemamo kot nekaj slabega. Imamo prav?

Laži nas čisto zares hromijo.

Obstaja kar nekaj študij, ki dokazujejo, kar je ugotovil že Ostržek.

Na Univerzi Notre Dame v Indiani so psihologi ugotovili, da ljudje povprečno izrečemo 11 laži na teden, kar pomeni, da govorimo neresnico vsaj enkrat do dvakrat dnevno.

10 tednov so preučevali 110 zdravih udeležencev, pri čemer je  vodja raziskave polovici dejal, naj ne lažejo, se ne izogibajo ali izmikajo in ne zavajajo, kadar jih nekdo nekaj vpraša. Druga polovica je imela pri laganju razvezana usta, a so morali o vsaki laži enkrat tedensko poročati znanstveni ekipi.

Tisti, ki veliko lažejo, škodujejo svojemu zdravju

Po 10 tednih so vse udeležence poslali na detektor laži, ki je preveril, ali se njihovi odgovori skladajo z resnico. Test je preverjal njihovo počutje in splošno zdravje.

Izkazalo se je, da je bila skupina, ki je lagala manj, bolj zdrava.

Ker so polovici udeleženci izrecno naročili, da ne smejo izkrivljati resnice, so se ljudje zavestno odločali proti laganju. Če so kljub tej prepovedi povedali laž, so imeli slabo vest, kar se je odražalo na njihovem zdravju.

Raziskava je pokazala, da so vse laži vplivale na človeško mentalno stanje, vsekakor pa se je zdravje in počutje bolj poslabšalo pri tistih, ki so veliko lagali, kot pri tistih, ki so se le kdaj pa kdaj poslužili drobne laži.

Odnosi, v katerih ni laži, so se pokazali za mnogo bolj uspešne in izpolnjujoče.

Ne gre namreč spregledati dejstva, da se ob vsaki laži poviša raven stresnega hormona (kortizola), srčni utrip in krvni pritisk. Če pogosto lažemo, si torej uničujemo zdravje – ne le medsebojnih odnosov.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

Je res vredno lagati?

Vsi smo že kdaj na lastni koži občutili, kako se naše počutje spremeni, ko se zlažemo … čutimo pritisk, težo na ramenih, cmok v grlu, kepa v trebuhu, človeku težko pogledamo v oči … 

Ko smo pod stresom, se naše telo težje brani pred nevarnimi bakterijami in virusi, naš imunski sistem je manj odporen, pogosto dobivamo glavobole, težave z menstruacijskim ciklusom, lahko pride celo do neplodnosti in težjih bolezni.

Izogibanje laganju je odvračanje od negativne energije!

Zavedanje, da se lahko vsakič znova odločimo ali bomo povedali resnico ali jo prikrojili, gre z roko v roki s skrbjo za naše zdravje.

Ko boste naslednjič pred dilemo, pomislite na svoje zdravje in počutje ter seveda na občutke človeka, s katerim boste informacijo delili.

Ni treba, da ste venomer brutalno odkriti, včasih je bolje povedati le del resnice ali pa preusmeriti pozornost … občutek za taktnost in sočutje sta pomemben del vsake komunikacije. Na primer, če vam nova frizura vaše prijateljice ni všeč, lahko rečete, da ima lep obraz, namesto, da se osredotočite na grozno pričesko.

Ste pripravljeni na izziv?

V naslednjih tednih opazujte ...

  • Kolikokrat vas prime, da bi se zlagali in kolikokrat se dejansko zlažete.
  • Kakšne so posledice?
  • Kako se ob tem počutite?
  • Kakšne so reakcije na vaše laži in kakšne na odkritost?

Bodite torej kar se da pravični in iskreni do tistih, ki vam veliko pomenijo – tako boste poskrbeli za srčne in dobre odnose, pa še za svoje zdravje.

Preberite še:

ali pa

Vir: Conscious Reminder, Psychology Today