To so znaki, da imate krizo srednjih let

To so znaki, da imate krizo srednjih let (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2022

Ste pri sebi opazili spodnje znake?

Zavedati se, kaj lahko prinese kriza srednjih let, je pomembno ne glede na to, koliko ste trenutno stari. Tako boste znake prepoznali tudi pri drugih in pomagali, če bo stanje resno. 

Če ste vi ali vaši bližnji v krizi srednjih let, lahko občutite in opazite naslednje: 

Slab spanec

To boste najbolje opazili tisti, ki do sedaj niste imeli težav s spanjem in ste večinoma spali trdno. Kar naenkrat pa se premetavate po postelji in se prebudite povsem brez energije ...

Pri ženskah je velika verjetnost, da telo prehaja v stanje perimenopavze. V tem obdobju hormonskih sprememb je ženska bolj dovzetna za okolje, kar vpliva na kvaliteto spanja. 

Sprememba teže

Nekateri dejavniki krize srednjih let so podobni depresiji, med drugim tudi nihanje teže. Spremembe telesa so pri staranju normalne, a ne vse. Če se vaša ljubljena oseba kar naenkrat karakterno spremeni in nenačrtovano zelo shujša ali pridobi veliko novih kilogramov, je morda čas za resen pogovor in nudenje opore. 

Nihanje teže namreč kaže na čustveno nestabilnost. 

"Nisem dovolj"

V zgornjih štiridesetih in petdesetih letih je oseba običajno soočena z umrljivostjo in dejstvom, da je skoraj polovica življenja minila. Posledično želi najti smisel v sedanjosti in razumeti, kako je in bo preteklost vplivala na prihodnost.

In ko se naposled pojavi vprašanje "Ali sem dovolj? Ali naredim dovolj?", lahko pride do velike zmede, če si oseba ne zna takoj odgovoriti. 

Morda je čas za nove cilje?

Zaskrbljenost glede zunanjega videza

Razjasnimo: s tem, da želite izgledati dobro in skrbite zase ni nič narobe, nekaj čisto drugega pa je, če stojite pred ogledalom in sestavljate neskončen seznam vsega, kar vam ni všeč. In to delate vse pogosteje. 

Želja po mladostnem videzu, kot ste ga imeli pri dvajsetih ali tridesetih, vas lahko privede do krize, če se ne sprijaznite, da se telo pač spreminja. Zato ni nikoli prehitro ali prepozno, da začnemo graditi na odnosu do sebe. 

Ker smo si različni, lahko nekateri v krizi srednjih let ravnajo ravno drugače in povsem prenehajo skrbeti za svoj videz. 

Hitre odločitve

Ne o tem, kaj bo za kosilo in kam iti na počitnice, ampak o velikih stvareh, kot je služba, družina, razmerje ... 

Impulzivne odločitve nakazujejo, da je oseba razmišljala o svojem dosedanjem življenju in s strahom ugotovila, da zakon ni več tako romantičen, ali da s kariero ni tam, kjer bi hotela biti, da otroci niso natanko takšni, kot je hotela ...

Takrat se lahko kar čez odloči za menjavo službe, ločitev ali kaj podobnega, kar seveda zahteva veliko več razmisleka in ne odraža realnega stanja, ampak trenutno krizo. 

Apatičnost

Ko oseba kar naenkrat, brez očitnega razloga izgubi veselje do hobijev in vsega, kar jo je prej veselilo, ima najverjetneje čustveno krizo. Za začetek je dober pristop k težavi pozitiven pogled na vsak dan posebej - za kaj ste lahko hvaležni in kaj v vašem življenju deluje dobro?

Ker pa je težava velikokrat preveč kompleksna, da bi jo rešili le s spreminjanjem načina mišljenja, boste morda potrebovali pomoč strokovnjaka ali vsaj vaših bližnjih, ki naj vas opomnijo, kaj vse ste že dosegli in kako daleč ste prišli.

"Najboljša leta so za mano"

Ljudje verjamemo, da smo srečni lahko le takrat, ko smo mladi. Je res tako? 

Seveda ni, je pa to lahko znak krize srednjih let. Veliko ljudi je najbolj srečnih v srednjem življenjskem obdobju, saj imajo lepi trenutki takrat manj opraviti z materialnimi stvarmi in več z ljubeznijo, odnosi, hvaležnostjo in tem, koliko se cenimo. 

Srečni ste lahko v kateremkoli obdobju, če ste pripravljeni razmišljati pozitivno in biti hvaležni za to, kar vas obdaja.