S temi triki bo vaš dom v trenutku bolj urejen (ne zahtevajo veliko truda!)

20. 5. 2024
Deli
S temi triki bo vaš dom v trenutku bolj urejen (ne zahtevajo veliko truda!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Za vse, ki obožujete tisti del čiščenja, ko je vsega skupaj konec. 😉

Bodimo iskreni: čez teden, ko hitimo v službo in po opravkih, je precej težko vzdrževati urejen in čist dom. Tudi če se trudimo, slej ko prej kakšen kos oblačila odložimo na posteljo, potem pa ta postane odlagališče uporabljenih oblačil. Organizacija v kuhinji vas pusti na cedilu, ko se vam nekega večera ne ljubi pospraviti po večerji in potem na pult le dodatno nalagate sestavine, ki jih potrebujete pri kuhanju. Včasih je pač vsega preveč in dom ne izgleda urejeno, z naslednjimi triki pa boste veliko lažje prišli do rezultata. 

V vaš dan vpeljite nekaj trikov, ki vam bodo precej olajšali čiščenje in poskrbeli za urejen dom: 

Hitra opravila

S preprostimi in hitrimi opravili lahko že zjutraj ali v nekaj minutah dosežete bolj urejen dom, kamor vam ne bo težko pripeljati obiskov takoj po službi. Na kaj ciljamo? Preden se odpravite od doma, pospravite posteljo. Soba bo takoj videti bolj pospravljena in vzame vam nekaj sekund (ja, imate čas!). Ko spijete skodelico čaja v dnevni sobi, odnesite vse skupaj nazaj v kuhinjo, ko vstanete s kavča. Zložite odeje, poteptajte blazine, v kuhinji takoj odložite začimbe in ostale pripomočke na svoje mesto ... 

V tistem trenutku vam opravila vzamejo nekaj sekund ali minut, če jih ne naredite, pa boste porabili kašno uro, da vse pospravite tako, kot mora biti. 

Pravilo: nekaj notri, nekaj ven

Zagotovo poznate tisti občutek, ko pospravite omaro in se znebite kar nekaj kosov oblačil. Vse je tako pregledno, pri roki imate le tisto, kar nosite vsak dan. Potem pa vas napade nakupovalna mrzlica in spet napolnite omaro do vrha. Potrebujete pravilo: ena stvar gre notri, druga ven. In to za cel dom! 

Ko naredite večje čiščenje določenega prostora, morate biti strogi tudi v nadaljevanju, da boste vzdrževali organizacijo in red, ki ste ga vzpostavili. Ko želite kupiti dodatek ali nov kos pohištva, se najprej vedno vprašajte, kam lahko stvar postavite in ali lahko kaj drugega zavržete. S tem si boste prihranili tudi kar nekaj denarja, ko boste ugotovili, da določenih stvari enostavno ne potrebujete.

Preverite še: 

Ne nakopljite si preveč

Hitro se lahko zgodi, da se izgubite v gospodinjskih opravilih in dobite občutek, da je vse, kar počnete, zgolj čiščenje. Kaj pa vse ostalo, kar želite početi v prostem času? Urejen in čist dom je seveda nekaj, za kar se vedno trudimo, vendar ne dovolite, da bi zaradi tega izgoreli ali se odpovedovali svojim hobijem, druženjem in vsemu, kar radi počnete. 

Kadar se zdi, da je vsega preveč, si zadajte eno stvar naenkrat. Zakaj bi morali že danes generalno očistiti kuhinjo, posesati in pospraviti spalnico? Posvetite se enemu opravilu in ga opravite temeljito in natančno. Posesajte celo stanovanje, tudi kote, pajčevine in težko dostopne predele. Potem se sprostite in počnite nekaj, kar vas napolnjuje. Naslednji dan naredite načrt za nadaljnja opravila. Tudi v npr. pol ure lahko spravite kar nekaj opravil in preostanek dneva izkoristite po svoje. 

Vpeljite svoj sistem organizacije

Če boste vsaj za nekatere stvari uvedli svoj način organizacije, se boste hkrati znebili tistih kupov, ki vam gredo na živce in poskrbeli za dom kot iz škatlice. Vas moti, da gostje odlagajo plašče kar na omarico v predsobi? Omislite si obešalnik, ali jim že ob prihodu pokažite primerno mesto, kjer ste naredili prostor za odlaganje oblačil. Se vam pošta nabira kar na jedilni mizi in ne veste, kaj bi z njo? Že ob prihodu domov je ne odložite na kup, pač pa razvrstite po pomembnosti in položnice shranite posebej, revije pa v košaro, ki bo na določenem mestu in ne bo zasedla kuhinjske mize. Pojdite v trgovino in si omislite organizator za tisti predal v dnevni sobi, ki je vedno razmetan (veste, na kaj mislimo). 

Z organizacijo teh manjših delov doma boste prihranili kar nekaj živcev in se končno rešili vsega, kar vas je spravilo v slabo voljo vsakokrat, ko ste šli mimo. Izplača se vložiti nekaj energije v to! 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič