S čim lahko doma poskrbimo za močnejši imunski sistem

6. 5. 2024
Deli
S čim lahko doma poskrbimo za močnejši imunski sistem (foto: Profimedia)
Profimedia

V današnjem hitrem tempu življenja je ohranjanje močnega imunskega sistema ključnega pomena za zaščito pred boleznimi in ohranjanje dobrega zdravja. Poleg uravnotežene prehrane in redne telesne dejavnosti lahko nekateri povsem običajni izdelki, ki jim lahko rečemo kar 'domača zdravila', pomagajo krepiti imunski sistem. V tem članku bomo raziskali različna naravna sredstva, ki so dostopna in enostavna za pripravo doma.

1. Ingverjev čaj

Ingver je znan po svojih protivnetnih lastnostih in je izjemno učinkovit pri boju proti prehladu in gripi. Ingverjev čaj najlažje pripravite tako, da svež ingver narežete na koščke, ga prelijete z vrelo vodo in pustite, da se namaka nekaj minut. Za malce izboljšan okus in še več dobrih učinkov, lahko dodate še limono in med.

2. Kurkuma

Kurkuma vsebuje kurkumin, močan antioksidant, ki podpira imunski sistem z zmanjševanjem oksidativnega stresa in boja proti vnetjem. Dodajte kurkumo v vaše obroke, kot so juhe in curryji, ali pa si pripravite kurkumino mleko z dodatkom črnega popra, ki še poveča absorpcijo kurkumina.

3. Česen

Česen je naravni antibiotik in antiseptik. Pomaga krepiti imunski sistem s spodbujanjem proizvodnje belih krvničk, ki so ključne za boj proti okužbam. Česen je najbolj učinkovit, ko se zaužije surov, zato ga dodajte v solate ali ga celo zaužijte kar na prazen želodec.

Profimedia

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat z antioksidanti, imenovanimi katehini, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Pitje zelenega čaja lahko spodbuja proizvodnjo imunskih celic in ščiti telo pred patogeni.

5. Probiotična živila

Probiotiki, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, kimči in kislo zelje, so bistveni za ohranjanje zdrave črevesne flore, kar je ključno za močan imunski sistem. Redno uživanje teh živil pomaga ohranjati uravnoteženo črevesno mikrofloro, kar je pomembno za splošno zdravje.

6. Vitamin C

Citrusi, kot so pomaranče, limone in grenivke, so bogati z vitaminom C, ki je ključen za preprečevanje okužb. Vitamin C povečuje proizvodnjo belih krvničk, ki so bistvene za boj proti okužbam. Uživanje svežega sadja ali priprava svežih sokov je odličen način za povečanje vnosa tega pomembnega vitamina.

Ohranjanje močnega imunskega sistema je torej  večplastno prizadevanje, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost in zadostno količino spanca. Domači pripravki in izdelki, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini, pri tem služijo kot dopolnilo in nudijo naravne načine za krepitev odpornosti telesa. Vsekakor pa je pomembno, da se pri resnih zdravstvenih vprašanjih ali obolenjih posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom.

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi