"Veganka sem že 5 let ... kdaj me bodo ljudje nehali spraševati, ali pogrešam slanino?" (osebna zgodba)

"Veganka sem že 5 let ... kdaj me bodo ljudje nehali spraševati, ali pogrešam slanino?" (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2022

"Ko nekomu povem, da sem veganka, se mu razširijo oči in lahko vidim, kako se v mislih sprašuje, v kakšnem zanikanju živim."

Opomba: za prehranske nasvete se vedno obrnite na osebnega zdravnika ali drugega strokovnjaka. Odsvetujemo, da sami izvajate večje spremembe pri vaši prehrani.

"Potem pa pridejo vprašanja. Ali pogrešam slanino? Kaj pa sir in čokolado? Kako lahko sploh živim brez tega? Ne verjamejo mojemu odgovoru, ko razložim, da ničesar v resnici ne pogrešam. Zelo redko najdem kakšno živilo, za katerega bi rekla, da ga pogrešam, saj je na izbiro toliko veganskih možnosti. Že 5 let sem veganka, pred tem sem bila vegetarijanka, zato se niti ne spomnim okusa slanine, mi pa postane slabo, če vonjam, ko jo kdo pripravlja v ponvi. 

Veganstvo je veliko več kot odpovedovanje jajcem, mesu in mlečnim proizvodom. 

Predani vegani se odpovedo tudi drugim stvarem, ki vsebujejo karkoli živalskega: oblačilom, ličilom, higienskim pripomočkom ... A mnogi začnejo z veganstvom prav pri hrani. 

Sama sem se odločila za veganstvo zato, ker obožujem živali in jim ne želim odvzeti življenja, da bi zadovoljila svoje brbončice. Potem je tu še faktor vpliva proizvodnje na okolje in vpliv na moje zdravje. Počutim se odlično! Imam veliko energije, koža se je očistila in imunski sistem deluje normalno. 

Obstaja šala o veganih, ki pravi: Kako veš, da je nekdo vegan? Ne skrbi, sam ti bo povedal. 

Ampak včasih je bolje, da ostaneš tiho in odgovor prihraniš zase.

Poleg vprašanj, kaj najbolj pogrešam iz dni, ko nisem bila veganka, me ljudje sprašujejo tudi, kaj jem v restavraciji, iz kje dobim dovolj beljakovin in ali je veganska hrana draga. 

Drugi pa me hočejo spreobrniti z opozorili o tem, da mi zagotovo primanjkuje nekaj vitaminov, da sem verjetno anemična, hitro zbolim in imam mnogo drugih zdravstvenih problemov. Vse to kljub temu da sem redno aktivna, v splošnem zdrava in redko zbolim. 

Potem so tu še tretji, ki mi očitajo, da se tudi zaradi avokada dogajajo vojne, da živim v zanikanju, če si privoščim vegansko klobasico, da nekatere živali še vedno jejo meso, torej bi ga morali tudi ljudje ...

Vsa ta vprašanja dobivam od prijateljev, družine in tudi od popolnih neznancev. Večinoma želim odgovoriti na vljuden način in pojasniti nekaj stvari. Občasno pa so vprašanja postavljena samo zato, da me izzovejo v prepir in oseba nima niti najmanjšega zanimanja za rastlinsko prehrano. Slednji me najbolj razočarajo. 

Profimedia
Ljudje pogosto obsojajo tudi vegansko prehrano. Bila naj bi zanič ali brez okusa. 

Isto logiko bi lahko uporabili tudi za meso: surov piščanec ne bo odličnega okusa, torej je meso zanič? Ko ljudje rečejo, da obožujejo piščanca, imajo v mislih določeno jed, v kateri je tudi piščanec.

In enako je z vegansko prehrano - ne obsojajte je, preden jo zares poskusite. Če bi jo znali pravilno pripraviti in jo malce raziskali, bi se vam zagotovo zdela veliko boljša. Tudi brbončicam bi prijal kakšen nov okus. 

In še za konec: meni se je bilo ob prehodu na rastlinsko prehrano najtežje odpovedati siru. Bila sem tako rečeno siroholik! Nekateri veganski nadomestki pa imajo celo vonj po stopalih! Ampak na srečo obstaja veliko alternativ, tako da sem težavo hitro odpravila."

Jade Beecroft