Kako se znebiti krtov na vrtu? 4 varne, naravne in živalim prijazne metode

13. 5. 2024
Deli
Kako se znebiti krtov na vrtu? 4 varne, naravne in živalim prijazne metode (foto: Profimedia)
Profimedia

Se želite znebiti krtov na vrtu? Tukaj je nekaj učinkovitih, a naravnih in živalim prijaznih trikov.

Krti so na dvorišču ali vrtu lahko precej neprijetna nadloga, ki pa se je lahko enostavno znebite na naraven in nežen, a učinkovit način.

Ne spreglejte:

Prednosti krtov na vrtu

Preden se osredotočimo na metode, ki odganjajo krte, naj omenimo, da imajo te posebne živalice kar nekaj koristi za vaš vrt:

  • Izboljšana kakovost tal: ko krti pod zemljo kopljejo svoje rove, s tem izboljšajo drenažo, kakovost, strukturo in zračnost zemlje, kar pozitivno učinkuje tudi na rastline na vašem vrtu.
  • Naraven kompost: zemlja iz krtin je lahko popoln kompost, ki ga uporabite za svoje rastline.
  • Manj škodljivcev: krti se med drugim prehranjujejo tudi s škodljivci, ki bi sicer napadli rastline na vašem vrtu.

Krti lahko torej vašemu vrtu prinesejo kar nekaj prednosti. A če vas krtine vseeno motijo in bi se radi krtov znebili, je tukaj nekaj naravnih rešitev.

Manj zalivanja

Krti imajo raje vlažna tla, ker jih lažje prekopljejo in kjer je največ črvov, s katerimi se prehranjujejo. Če svojo zemljo zalivate manj pogosto, se bodo krti raje premaknili kam drugam.

Rastline, ki odganjajo krte

Obstajajo rastline, ki s svojim vonjem odganjajo krte. Med te sodijo denimo šentjanževka ali narcise. Posadite jih na svoj vrt.

Neprijetne vonjave

Poleg rastlin obstajajo tudi druge vonjave, ki jih krti ne marajo. Ob robove krtin postavite močne dišave, kot so vložena čebula, kavna usedlina in evkaliptusovo ali metino olje.

Rahel hrup

Krti niso največji ljubitelji hrupa, zato jih s tem lahko odženete. Morda lahko na vrt obesite zvončke, ki bodo cingljali ob vetru: že to naj bi bilo dovolj, da se krti ne bodo želeli zadrževati na vašem dvorišču.

Vir: gardenbenches.com

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih