14 preprostih načinov, kako poskrbeti za več energije

14 preprostih načinov, kako poskrbeti za več energije (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2020

Ko je telo enkrat tako izčrpano … Ne pomaga niti liter kave. Kako potem poskrbeti za več energije? Naslednji načini so lahko odličen začetek.

Prebudite se s prijetnim raztezanjem.

Usedite se na posteljo ali na tla in levo dlan položite na desno stegno (kot na fotografiji spodaj). Desno dlan položite za hrbet. Vdihnite in 'podaljšajte' hrbtenico. Počasi izdihnite in se rahlo zasukajte v desno. Zadržite za pet vdihov, nato se vrnite v začetni položaj in ponovite še v drugo stran. Nasvet: če čutite bolečino, zasuka ne izvajajte.

Preizkusite 5 jutranjih vaj, ki bodo spremenile vaš dan

Trik s tušem.

Ko se že stuširate, tik preden stopite ven torej, za 30 sekund spustite hladen tuš, nato za 30 sekund uporabite topel tuš in ponovno 30 sekund hladnega.

Poskrbite, da boste pojedli ravno prav.

Preveč procesirane hrane, prevelika količina ali pa premalo hrane … V vsakem primeru boste utrujeni in zaspani. Negujte telo tudi od znotraj, privoščite mu dobro hrano in ravno pravšnjo količino.

Zmanjšajte količino kofeina.

Naj se sliši še tako kontradiktorno. In dan raje začnite z zdravim zajtrkom.

Plešite.

Ples osrečuje. Ples poživi. Hkrati pa vas ohranja v dobri formi – vaše telo in možgane, pišejo številne študije.  

Oborožite se s citrusi.

Citrusi so prijetnega vonja, ki poskrbi za boljše razpoloženje, pravi manjša raziskava. Poskusite z eteričnimi olji in difuzorjem, uporabljajte milo in šampon z vonjem po citrusih …

Če ni sape, ni energije.

Ko smo v stresu, navadno dihamo zelo plitvo. Na dolgi rok takšno dihanje ni dobro. Pričnite svoj dan ob odprtem oknu in uživajte v svežem zraku. Postavite se zravnano, stopala naj bodo v širini ramen in nato rahlo upognite kolena. Pri vdihu vzdignite roke kvišku in jih staknite nad glavo. Za trenutek nehajte dihati. Pri izdihu spuščajte roke postrani navzdol, dlani so obrnjene navzdol. Na dolgo izdihnite in nato za trenutek zadržite sapo. Vajo ponovite vsaj štirikrat in potem se dan lahko prične.

Pripravite si energijski prigrizek.

Kompleksni ogljikovi hidrati, zdrave maščobe v pistacijah in indijskih oreščkih ter naraven sladkor v datljih bodo poskrbeli za dodatno energijo med obroki.

Za pripravo potrebujete:

  • 150-175 g datljev (brez koščic)
  • 120 g suhih hrušk
  • 75 g indijskih oreščkov
  • 50 g pistacij (oluščenih) + nekaj zdrobljenih
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1 žlica masla indijskih oreščkov
  • 2 žlički mletega ingverja oz. po okusu
  • 3 žlice vode (oz. glede na gostoto mase)

Sestavine dobro zmešajte v mešalniku. Vsaj 2 minuti. Po potrebi dodajte vodo. Nato iz mase oblikujte manjše kroglice, ki jih povaljajte v zdrobljenih pistacijah. Kroglice hranite v hladilniku.

Premagujte stopnice.

Glede na raziskavo, ki so jo opravili na Univerzi v Georgii, je 10-minutna hoja po stopnicah gor in dol (nižja intenzivnost) odlična za dvig energije.

Poslovite se od sladkorja.

V trenutku, ko si privoščite nekaj sladkega, se počutite polni energije. A ta občutek prav tako hitro izgine, z njim pa še tista energija, ki ste jo imeli pred tem. Najboljši način, kako se rešiti to težavo? Odrežite sladkor. Željo po sladkem raje potešite z dobrim in zdravim sadno-zelenjavnim smoothiejem.

Odpravite se na sprehod.

V vsakem vremenu. Zelo pomembno je, da čim več časa preživite zunaj, da se povežete z naravo in dobro razmigate telo. Vsak dan. Poleg tega je hoja zares prijetna vadba in ne preveč naporna.

Imejte red v spalnici.

Ko gre za spanje. Naj je še tako mamljiva misel, da boste konec tedna izgubljeni spanec nadoknadili, raziskave pravijo, da se morda prav zaradi tega počutite bolj utrujeno. Zato naredite malo reda: ustvarite svoj popoln spalni urnik.

Spijte dovolj vode.

Poleti, ko je vroče, nas telo že samo hitro opozori. Vendar tudi v hladnejših mesecih ne pozabite na vodo. Zaradi dehidracije boste imeli težave s koncentracijo in hitreje boste utrujeni.

Imejte dan zase.

Samo zase. Porabite ga za sprehod in za stvari, ki vas spravijo v dobro voljo, pa sicer nikoli ne najdete časa zanje. Morda pa že dolgo niste prebrali kakšne zares dobre knjige.

In za konec …

Poiščite tisto, kar deluje. Tisto, kar pomaga vašemu prijatelju, morda ne bo pomagalo vam. In obratno. Morda vam ustreza jutranje raztezanje in za tem slasten sadno-zelenjavni smoothie. Morda pa potrebujete le dober spanec in sprehod na dan. Preizkušajte. In ko najdete tisto, kar deluje, navado obdržite.