3 prijateljice, ki jih potrebuje vsaka ženska

3 prijateljice, ki jih potrebuje vsaka ženska (foto: Elle Hughes | Pexels) Elle Hughes | Pexels
25. 10. 2022

Življenje nam postavlja vedno več izzivov, razdalja postane prevelika ovira, vedno več časa nam vzamejo družina, služba, zveza … In potem se nekega dne zaveš, da se je tvoj krog prijateljev dramatično skrčil. 

Toda ali je to, koliko prijateljev imaš, res tako pomembno? 

Raziskava, objavljena v National Library of Medicine, je pokazala, da kvalitetno prijateljstvo poskrbi za več sreče, izboljša samozavest in okrepi občutek lastne vrednosti, zmanjšuje občutek izoliranosti in osamljenosti ter poveča občutek pripadnosti in povezanosti. 

Poleg tega študije kažejo, da trdna prijateljstva spodbujajo pozitiven razvoj ter pomagajo pri obvladovanju travm, pa naj gre za življenjski dogodek, kot je ločitev, ali obvladovanje življenjsko nevarnega zdravstvenega stanja. 

Za naše duševno zdravje in dobro počutje je pomembno, da se počutimo povezani. Ljudje potrebujemo drug drugega. In obkroženost z ljudmi, s katerimi lahko delimo, jim zaupamo in se zabavamo, je močno povezano z boljšim zdravjem, tako duševnim kot fizičnim.

V resnici torej ne potrebujete cel kup prijateljev. Potrebujete trdno in globoko prijateljstvo – takšno ima nešteto prednosti in vse so povezane s faktorjem sreče ter duševnim in fizičnim zdravjem. 

V nadaljevanju preverite v katera prijateljstva je vredno vlagati

3 prijateljice, ki jih potrebuje vsaka ženska …

profimedia

1. Prijateljico, ki ne obsoja 

Eden od razlogov, zakaj se ljudje včasih izogibamo povezovanju, je ta, da se bojimo zavrnitve in obsojanja. Če čutimo, da nas prijatelj primerja ali obsoja, se bomo zaprli vase ter težko spregovorili in delili izkušnje, da bi se zaščitili. Tako se začne izgubljati vrednost prijateljstva, saj ni več tiste prave intimnosti in globokega spoštovanja. 

Medtem ko se ob prijatelju, ki mu lahko zaupamo in nas ne obsoja, počutimo varne. Zato ni nenavadno, da bo prijatelj, ki hoče vedeti vse o nas, a nas ima rad prav takšne, kot smo, naš največji zaklad. 

Ste se zapletli z narcisom? Potem boste prepoznali teh 8 znakov! (svetuje strokovnjakinja)

2. Prijateljico, ki vedno predstavi objektivno resnico

To je prijateljica, ki pove, kar misli. Pa naj gre za obleko, ki vam ne pristaja, ali to, da vas bivši ni bil nikoli vreden. 

Takšna prijateljica je zlata vredna. Morda vam njeno mnenje ne bo vedno všeč, vendar veste, da prihaja od znotraj in da je vse z najboljšimi nameni. 

3. Sebe

Odnos, ki ga imamo do sebe, je najpomembnejši. Namreč to, kako gledamo nase, oblikuje, kako se srečujemo in soočamo s svetom. 

Ko se počutimo samozavestno in varno, smo močnejši tudi, če gredo stvari narobe – ne bojimo se tvegati in ne bojimo se novih izkušenj. 

Ženska, ki je sama sebi prava prijateljica, se bo znala postaviti zase, za svoje telo in svoje zdravje. In zato ste tudi vi sami med tremi najboljšimi prijateljicami, ki jih ženska resnično potrebuje. 

PREVERITE ŠE: Terapevti razkrivajo 5 vprašanj, ki vam jih bo zastavil partner, ki vara