Ali veste, katere so navade zdravih in srečnih ljudi?

Ali veste, katere so navade zdravih in srečnih ljudi? (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2019

Zakaj ne bi poleti in med počitnicami obrnili nov list in postali bolj srečen človek. Čisto malo je potrebno spremeniti navade in vaše življenje bo veliko lepše in manj boste imeli slabih dni.

Zastavite si cilje

Za začetek si zastavljajte jasne in realne cilje, saj ima ta ukrep močan psihološki trenutek, h kateremu boste posledično tudi stremeli. Postavite si tudi uresničljive okvirje. Če ste neprestano v bitki s časom, občutimo nezadovoljstvo, ker stvari nimate pod nadzorom. Naučite se torej upravljati s časom.

Dobri medsebojni odnosi

Kljub zasedenosti s službo si vzemite čas, da se družite s prijatelji in tistimi, ki so vam pri srcu. Verjetno je med tem napornim tempom lažje pisati e-maile, sporočila, a pomembno je, da razmerja negujete iz oči v oči.

Vzemite telefon, pokličite najboljšega prijatelja in se dogovorita za kavo. Pozabite na konflikte in odpustite stare zamere ter se napolnite s pozitivnimi čustvi.

Bodite hvaležni

Beseda »hvala« ni le vljudna gesta – je tudi pomembna vrednota v vsakdanjem življenju. Ljudje, ki večkrat razmišljajo o stvareh, za katere so hvaležni, občutijo več sreče kot tisti, ki nanje pozabijo. Napolnite srce s hvaležnostjo za vse, kar lahko uživate, in opazujte, kako se z vašo hvaležnostjo svet okrog vas spreminja.

Pazite na prehrano

Tudi hrana vpliva na našo srečo in dobro počutje. Ni potrebno pretiravati, držite se preprostega pravila oziroma razmerja 80:20, kar pomeni, da bi večina obrokov, ki jih zaužijemo, morala biti zdrava in uravnotežena. Ostalih 20 % časa se sprostite, privoščite si kakšen kos dobre čokoladne torte, ali pa kozarec kakovostnega rdečega vina.

Telovadite

Ni novost, da telovadba izboljša vaše zdravstveno stanje, ampak ali ste vedeli, da pozitivno deluje tudi na dolgoročen občutek sreče? Redna telovadba zmanjšuje stres, sprošča endorfine, izboljša imunski sistem in počutje. Če niste ljubitelj telovadbe, obujte udobne čevlje ara in se podajte na dolg sprehod po mestu ali naravi.  

Bodite pozorni na »ta trenutek – tukaj in zdaj«

Bodisi ste jutro začeli z meditacijo, sprehodom psa, branjem ali toplim aromatičnim čajem … Vzemite si trenutek in opazujete okolico ter se zahvalite, da imate možnost živeti življenje, ki vam je dano. Če imate hrano na mizi, vam je toplo, streho nad glavo – ste mnogo bogatejši, kot si lahko mislite.