Česa se lahko naučimo od Japonk, da bomo živeli dlje?

Česa se lahko naučimo od Japonk, da bomo živeli dlje? (foto: Unsplash) Unsplash
28. 11. 2018

Japonska se ponaša z največjim številom prebivalstva, ki doseže zavidljivih 100 let, 88 odstotkov le-tega pa predstavljajo ženske. Preberite, kakšnih ritualov se poslužujejo, da ostajajo vitalne tudi v jeseni življenja.

Japonska, ki slovi po zenu, sušiju, tehnologiji in zelenem čaju, je kot kaže meka za ljudi, ki želijo dolgo živeti. Starostnike tam spoštujejo tako zelo, da so jim dodelili celo praznik: vsako leto tretjega septembra.

Najstarejša zemljanka iz države vzhajajočega sonca, Chiyo Miyako, ki je letos maja dočakala 117. rojstni dan, je pred smrtjo povedala, da skrivnost njene vitalnosti še zdaleč ne leži v produktih proti staranju. Temu bi lahko prikimala tudi Kane Tanaka, ki je letos upihnila 115. svečko in je postala po smrti Chiye najstarejša prebivalka planeta. Poglejte si utrinke njene impresivne življenjske zgodbe:

 

Tudi moški na Japonskem dočakajo impresivno starost: najstarejši Japonec, Masazō Nonaka, trenutno šteje 113 let.

Razlogi za dolgo življenje na Japonskem so bržkone povezani z zdravim načinom življenja, ki se ga lahko poslužimo tudi mi:

Moai

Veliko pozornost namenjajo druženju in čaščenju skupnosti. Okinawa, otok, ki leži na severnem delu Japonske, velja za deželo nesmrtnih, in to ne kar tako: tam namreč živi več kot tisoč ljudi, ki so že dosegli stoto obletnico!

Otočani se vsak teden dobivajo v povezovalnih skupinah, moai, kar lahko prevedemo kot 'srečanja za skupno dobro'. Tovrstno druženje se začne že v otroštvu – starši povežejo v majhne skupine po pet otrok, ki skupaj odraščajo in delijo tegobe ter veselje vseskozi odraslost.

Tam si medsebojno pomagajo in se zabavajo, ali pa se posvečajo skupnim interesom (npr. duhovnosti). Na ta način se ustvarjajo doživljenjska prijateljstva, kar pripomore k kvaliteti življenja. Osamljenost rojeva depresijo in zvečuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, obenem pa slabo vpliva na krvni pritisk in raven holesterola, pravi Dr. Ruhul Amin.

Redna telesna aktivnost

Veliko ljudi kar v parku izvaja tai chi, ki prispeva k notranjemu miru in ravnovesju telesa in duha. Starejši hodijo na dolge sprehode. Mieyo Kanie se pri svojih 94-ih še vedno vsak dan odpelje v trgovino s kolesom!

V hladnem vremenu seveda marsikomu ne paše, da bi kolesaril ali se dolge ure sprehajal, ampak to ne pomeni, da lahko kar v celoti pozabimo na fizično aktivnost do pomladi. Dr. Andrew Thornber svetuje, naj vsake pol ure vsaj zamenjamo položaj, še posebej, če je narava našega dela takšna, da veliko sedimo. Sklepi nam bodo hvaležni, če se vsake toliko časa tudi na kratko sprehodimo (pa četudi le po pisarni ali pa po hodniku do toaletnega prostora) in pretegnemo mišice, kar izboljša našo prekrvavitev.

Čas za hrano

Kako pogosto goltate svojo večerjo ob prižgani televiziji? Japonci obroke tradicionalno uživajo v družinskem krogu, na tleh, kjer se v celoti posvetijo samo hrani, kar pomeni, da imajo boljšo kontrolo nad tem, koliko pojejo oziroma kdaj so siti.

Držijo se pravila, da prenehajo jesti, ko je njihov želodec 80 % poln, kar je zelo dobro vodilo, sploh če vemo, da možgani potrebujejo približno pol ure, da zaznajo, da smo se (preveč) najedli.

Še ena prednost prehranjevanja na japonski način: vsako jed naložijo v svojo posodico oziroma na krožniček in za večino jedi uporabljajo palčke, kar nekoliko upočasni celotni proces žvečenja in prebavljanja.  Razmislite o velikosti svojih porcij in ne pozabite popiti zadostnih količin vode!

Vas zanima še več razlogov, zakaj Japonski živijo dlje?  Poglejte si spodnji video.

Navdih: Stylist

Foto: Unsplash