Kaj lahko naredite zase na slab dan? Imamo 20 idej

Kaj lahko naredite zase na slab dan? Imamo 20 idej (foto: profimedia) profimedia
30. 9. 2019

Ko gre vse narobe in si želite, da bi bilo dneva konec že dopoldne, poskrbite zase s katero od naslednjih idej in izboljšajte počutje. 

Vsak zase najbolje ve, kaj potrebuje na slab dan, zato smo pripravili po 5 idej za štiri različna področja: zdravje, naravo, produktivnost in družabnost. 

ZDRAVJE

Kako pomembno je vsak dan poskrbeti za svoje zdravje, se pričnemo zavedati, ko telo začne sporočati, da nekaj ni vredu. Morda na slab dan potrebuje ravno to: nekaj dobrega za svoje telo. 

1. Odpravite se v telovadnico in opravite trening. Tokrat se še posebej potrudite, da bo vsaka vaja opravljena pravilno, ne glede na to koliko časa boste potrebovali. Ne glejte na uro in dajte vse od sebe. Ker se ob gibanju sproščajo hormoni sreče, boste po vadbi boljše volje in prijetno utrujeni. 

2. Spijte velik kozarec vode. In čez eno uro še enega. Pravzaprav nastavite opomnike, ki bodo poskrbeli, da ne boste dehidrirani. Čez dan velikokrat pozabimo na hidracijo, in da bi se temu izognili, zavijte v trgovino in si omislite steklenico, ki jo boste lahko nosili s seboj in vas bo opomnila, da je od zadnjega požirka minilo že kar nekaj časa. 

3. Naspite se. Če potrebujete popoldanski počitek, si ga privoščite. Zvečer se odpravite v posteljo dovolj zgodaj, da si boste zagotovili zadosti spanca in končno uživali v jutru. 

4. Pripravite obrok po zdravem, novem receptu. Ali pa po že dobro preizkušenem, ki ga obožujete. Namesto pice ali kosila v restavraciji si skuhajte obrok od začetka do konca in uživajte v okusih. Jejte počasi. 

5. Privoščite si meditacijo. Potrebujete le tih in udoben kotiček, v spletu pa najdete mnogo aplikacij, ki vas bodo vodile skozi vse korake. Ali pa le zaprite oči in se osredotočite na dihanje. 

NARAVA

Le en dotik narave, in ves svet je bolj prijazen.” (William Shakespeare)

1. Pojdite na dolg sprehod, čisto sami. Doma pustite telefon in predvajalnik glasbe. Izberite pot, ki vodi stran od mestnega vrveža, čez gozd ali ob potoku, mimo travnikov in polj. Sprostite oči na zeleni barvi narave. 

2. Skuhajte čaj, ga prelijte v termovko in se odpravite na vrh bližnjega hriba. Izberite svoj kotiček, občudujte razgled in srkajte čaj. Kako majhni smo in kaj vse zmore narava, kajne?

3. Peljite kosmatinca na sprehod. Vzemite si veliko časa, se z njim igrajte, ga učite trikov. Skupaj raziščite gozdove in travnike. Že nekaj minut preživetih z živalmi, naj bi imelo terapevtski učinek. Zagotovo se boste vrnili pomirjeni. 

4. Odpravite se v gozd nabirat gobe in opazovati življenje gozdnih živali. Nadihajte se svežega zraka in prisluhnite šumom narave. 

5. Skačite po lužah kot otroci. Naj vas dež ne zaustavi, saj je narava še lepša, ko jo operejo dežne kapljice in zadiši po svežem. Oblecite dežni plašč, obujte škornje in prebudite otroka v sebi. 

PRODUKTIVNOST

Nekateri se bolje počutijo, ko prevzamejo nadzor in uredijo stvari. 

1. Pospravite in organizirajte svoj delovni kotiček doma ali v službi. Ko bo vse urejeno, se boste tudi vi lažje zbrali in opravili naloge. 

2. Lotite se organiziranja nečesa, kar vam bo prav prišlo kasneje. Lahko na primer naredite načrt obrokov za cel teden in sestavite seznam sestavin, ki jih boste potrebovali za pripravo. Potem se lotite kuhanja in nekaj stvari pripravite v naprej, kar vam bo čez teden olajšalo delo. 

3. Preletite svoj seznam opravil in ga sestavite na novo. Na prva tri mesta dajte opravke, ki jih morate danes nujno narediti. Sledijo naj jim manj nujni. Ko nekaj opravite, naredite kljukico. Enako naredite z rokovnikom. 

4. Lotite se čiščenja. Izberite en prostor in ga očistite do potankosti, zložite stvari, pomijte, pobrišite prah … V čistem okolju se boste zagotovo počutili bolje.

5. Razdelajte projekt, preden se ga lotite. Poglejte, kaj vse boste potrebovali in ali bi morali prositi za pomoč. Kaj morate narediti najprej in kaj sploh želite doseči? Ko bo vse razdelano, se naenkrat ne bo zdelo več tako strašno, pravzaprav bo postalo povsem obvladljivo. 

DRUŽABNOST

Slab dan lahko popravijo ljudje - tisti, ki jim zaupamo in jih imamo radi. Tisti, ki so ob nas tudi, ko gre vse narobe. 

1. Pokličite prijatelja, ki ga že dolgo niste videli in ga povabite na pijačo. Odločite se, da boste sedaj bolje negovali vajin odnos in vanj vložili več energije. 

2. S prijateljem se odpravite na krajši izlet ali kosilo. Razložite mu, zakaj ste slabe volje, kaj vas skrbi in česa se bojite. Že ob govorjenju bo z vaših ramen padlo veliko breme, rešitev pa se je morda skrivala pred vašim nosom. Potrebovali ste le nekoga, ki vam jo pokaže. 

3. Naj vam najboljši prijatelj pove, zakaj želi čas preživeti z vami. Zakaj ste tako posebni in odlični? Ne govorimo o hvaljenju, ampak o tem, da vsak včasih potrebuje nekaj lepih besed, ki ponovno dvignejo samozavest. 

4. Pripravite sladico in povabite k sebi družino. Kdaj ste se nazadnje imeli priložnost družiti skupaj? Zagotovo si imate povedati veliko novega, poleg tega družina ve, kako vam pomagati na slab dan. 

5. Načrtujte počitnice s prijateljem. Že razmišljanje o vajinih dogodivščinah vas bo spravilo v dobro voljo in spet pognalo adrenalin po žilah. Prevzemite nadzor nad organizacijo dogodka, saj boste tako imeli občutek, da je spet vse v najlepšem redu. 

Prispevek pripravila: A. H.